Partyzánské zahradničení je už i v Brně

Tajné zahradničení na volných nevyužitých pozemcích se ve větších městech rozmáhá, po Praze se připojilo i Brno. První výsadek na Jižní Moravě se uskutečnil na konci dubna.

Brno - „Najděte ve svém okolí ohavný, zanedbaný kout a osaďte ho květinami. Partyzánský výsadek zdokumentujte a lokalizujte. Zalévejte, hnojte a okopávejte každý den,“ tak zní návod na facebookovských stránkách na guerilla gardening. Jde vlastně jen o zvelebení a zazelenění vlastní ulice, čtvrti nebo města.

Guerrilla gardening lze přeložit jako partyzánské zahradničení a o tom v celém projektu jde. Většinou mladí lidé vyberou nějaký pustý kout města, který chtějí zkrášlit, seženou sazenice rostlin všeho druhu, v noci se seberou a jdou vysazovat zeleň. V Americe je tento fenomén velmi rozšířený, v České republice se teprve uchycuje, ale už nyní má své příznivce.

„Viděl jsem na facebooku pražskou skupinu, tak se mi zdálo škoda, že tam není i Brno,“ uvedl důvod založení skupiny Guerilla Gardening Brno její autor Petr Horák. Ta má v současné době více než tři sta fanoušků a i když je to podstatně méně, než má pražská skupina (více než tisíc fanoušků), elán do akce jí nechybí. „Já jsem původně žádnou aktivitu neplánoval, ale oslovili mě další lidé, kteří dnes dělají správce skupiny, a ti chtěli udělat hromadný výsadek,“ dodal Horák. První hromadný výsadek se skutečně uskutečnil, a to 21. dubna večer na Bayerově ulici, kde byl z macešek vysázen nápis „GG“. „Sešlo se nás asi padesát nadšenců, ale nebylo to tak partyzánské, jak bych od Guerilla Gardening očekával. Byla tam i televize, ale jako takové slavnostní
zahájení koordinovaného Guerilla Gardeningu v Brně to bylo fajn,“ řekl jeden ze členů facebookové skupiny a účastník výsadku Petr Salamon.

Lucie Kolischová

 

http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=291914165894&v=info&ref=ts

 

Na video z Guerilla Gardeningu v Los Angeles se můžete podívat zde:

 

Autor: Stisk Studentský deník | úterý 4.5.2010 20:00 | karma článku: 7,20 | přečteno: 1352x