Paintball – adrenalin zpoza hlavně

Neobvyklá adrenalinová zábava si získává stále více fanoušků. Vezměte si masku, zbraň, běhejte od překážky k překážce a zastřelte nepřítele dřív, než dostane on vás.

Možná se vám už někdy stalo, že jste šli na obyčejnou procházku do lesa. Procházíte se a najednou zaslechnete neznámé klapavé zvuky. Rozhlédnete se kolem a spatříte několik postav oblečených do maskáčů. S podivnými ochrannými maskami na obličejích a se zvláštně tvarovanými zbraněmi připomínají při troše fantazie mimozemské vetřelce, odhodlané obsadit naši planetu. Jeden z nich zvedá zbraň a křičí: „Konec, jsou tu civilisti!“. Právě jste narušili hru, získávající stále větší oblibu. Paintball.

„Někteří lidé paintball nepovažují za sport. Kritizují, že střílíme do lidí. My je ale ve skutečnosti jen značkujeme,“ říká člen sportovního paintballového týmu Rats Jan Hvížďala. Paintballu se věnuje přibližně sedm let a se svým týmem se propracoval na evropskou špičku. Odpověď na otázku sporu, zda paintball je nebo není sport, vidí jasně. „Pro nás, hráče paintballu, to sport určitě je. Máme pravidelné tréninky, jezdíme na soutěže, musíme vymýšlet taktiku,“ počítá Hvížďala na prstech důvody. „Problém je v tom, že v České republice není paintball zažitý v povědomí. Mnoho lidí ani neví, co paintball znamená. V Americe, odkud tento sport pochází, by podobné spory nemohly nastat. O paintballu tam každý ví,“ vysvětluje Hvížďalův spoluhráč z týmu Rats Milan Dvořáček.

Podstata tohoto bezkontaktního adrenalinového sportu spočívá v tom, že se protihráči snaží vzájemně vyřadit ze hry. K tomu používají speciální zbraně s poměrně velkým zásobníkem. Je plný kuliček, jež při zásahu protihráče označí barvou. Kuličky mají průměr necelé dva centimetry a jsou naplněné netoxickou barvou, kterou lze snadno odstranit vodou. Z hlavně je kulička vystřelena díky stlačenému vzduchu nebo oxidu uhličitému, a to rychlostí přibližně 300 km/h. V závislosti na typu zbraně můžete zasáhnout cíle vzdálené až osmdesát metrů.

„Asi nejčastější otázka, na kterou se mě neznalí paintballu ptají je, jestli zásah kuličkou bolí,“ doplňuje výčet nejzákladnějších informací Dvořáček. Podle něj míra bolesti záleží na části těla, do které jste zasaženi, vzdálenosti, jež kulička urazila i na vašem oděvu. „Nejhorší je ale případ, kdy se kulička nerozbije. Za normálních okolností, kdy se tenká skořápka kuličky rozbije a barva potřísní oblečení, není bolest ze zasažení až tak velká. Ve výjimečných případech ale kulička nepraskne, a to už docela bolí,“ dodává Hvížďala. S nějakými modřinami musí člověk počítat. I malá bolest člověka donutí brát hru vážně a příště si dává o to větší pozor, aby nebyl zasažen.

Důležitá je i bezpečnost během hry. Paintballisté musí bezpodmínečně nosit speciální masku, která chrání před zásahem obličej včetně uší a částečně i krk hráče. V úrovni očí je maska vybavená plexisklem. Neméně důležitá je i domluva mezi hráči. Bezpečnostní pravidla musí být pevně stanovena. Obecně platí, že zasažený hráč zvedne zbraň nad hlavu a místo vymezené k hraní opouští.

Paintabllové hřiště najdete dnes téměř u každého okresního města, s nabídkou této hry přichází i zážitkové agentury. Do povědomí se dostává i díky stále rostoucí oblibě hry paintballu v rámci teambuildingových akcí v nejrůznějších firmách.

Paintball nabízí adrenalin, možnost uplatnit fyzické i taktické vlohy a jeho hraní silně stmeluje kolektiv. Poměrně stinnou stránkou je ta finanční. Pokud se rozhodnete paintballu věnovat, vedle investice do základní výbavy musíte počítat s výdaji za střelivo. „Ceny za základní vybavení jsou mnohem nižší, než když jsem paintball začínal hrát já. Ale i tak se jedná o větší částky. Za obyčejný set zbraně a masky zaplatíte okolo tří tisíc. Kulička se dá pořídit přibližně za korunu,“ nastiňuje finanční stránku Jan Hvížďala.

Podle jeho slov ale veškeré investice a další výdaje stejně zcela nevyváží pocit, který prožívá na hřišti. „Neužívám si ani tolik, že můžu střílet po jiných. Spíš jde o ten adrenalin, že někdo střílí po vás. Doopravdy. Když nebudete dobří, zasáhnou vás. Jako byste v ten moment skutečně na chvíli zemřeli. Jindy se snažíte krýt své spoluhráče. Jde o životy vašich kamarádů. Ten pocit je těžko popsatelný,“ uzavírá popis pocitů jednadvacetiletý paintballista z Pardubic a jeho kolega souhlasně přikyvuje. Je vidět, že paintballem skutečně žijí.

 

Jednou z nejbližších paintballových akcí je každoroční Čarodějnický turnaj, který se uskuteční 1.5.2010 na hřišti u Čepí.

http://www.paintball-pce.cz/web/website/mainmenu/turnaj/

 

Martina Jiříčková

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stisk Studentský deník | pátek 23.4.2010 12:00 | karma článku: 7,97 | přečteno: 1272x