Organizátor dálkových pochodů: Lidé testují své možnosti

Stále více lidí zkouší své schopnosti při dálkových pochodech.  Jan Pavlík je organizátor jednoho z nich.

Brno – Se začátkem jara ožívá zájem o dálkové pochody. Jen na březen je jich naplánovaných čtrnáct a jejich počet v dalších měsících roste. Milovníci pohybu mohou vyzkoušet svoje schopnosti na různě dlouhých trasách po celé republice i v zahraničí. Dálkový pochod není jednoduchý ani pro organizátory, ani pro účastníky. To potvrzuje i člen tábornického klubu Korýši a organizátor stokilometrového pochodu Brněnský vokruch vokolo Štatlu Jan Pavlík.

Jaký je zájem o dálkové pochody?

Zájem o dálkové pochody rozhodně roste. Počet účastníků se pochod od pochodu sice liší, celkový počet se ale pravidelně zvyšuje. Námi organizovaný pochod Vokuch vokolo Štatlu se koná na konci jara a zájem o něj každoročně stoupá.

Proč se dálkové pochody těší takové oblibě?

Důvodů je rozhodně víc. Lidé chtějí především vědět, kolik toho zvládnou. Člověk neodhadne, jak se bude chovat, když zkusí najednou ujít třeba zmíněných sto kilometrů. Nezjistí své možnosti, dokud si to nezkusí. Dálkový pochod tedy nabízí příležitost vyzkoušet svoje vlastní schopnosti.

Jaký je přibližně poměr účastníků a účastnic?

V cíli to bývá tak 10:1. Samozřejmě čísla jsou neporovnatelná na začátku a na konci, poměr se v průběhu pochodu mění. Chlapů je ale v cíli vždy výrazně více, projeví se větší fyzická zdatnost.

Je tedy fyzická zdatnost klíčem k úspěšnému pochodu?

Jen fyzická zdatnost zaručeně nestačí. Člověk musí být psychicky v pohodě. Při takové zátěži psychika s fyzickou zdatností velice úzce souvisí. Chodec by se neměl pochodu účastnit s hlavou plnou problémů. Pokud si ale pročistí mysl, pochod mu prospěje. I když to může znít neuvěřitelně, fyzická zátěž vám může pomoci se skvěle uvolnit.

Myslíte, že je taktičtější organizovat pochody na jaře s ohledem na poměrně čerstvé novoroční plány shodit nějaké kilo?

Je možné, že by některá předsevzetí mohla přilákat především více žen. Další možnou motivací jsou úspěchy Čechů na dlouhých tratích. Výkony Martiny Sáblíkové by mohly vyprovokovat ženy ke změření vlastních fyzických sil.

Jak náročná je organizace?

Záleží na velikosti akce. Je nutné zařídit propagaci, přeregistraci, registraci... Organizátorsky nejnáročnější část pochodu je start. Jen si zkuste organizovat někdy až stovky lidí na malém prostoru. Na samotné trati musí být rozmístěné kontroly, aby se ověřilo, že si závodníci trať nikde nezkracují. Navíc nám kontrolní body pomáhají při vytváření konečné statistiky pochodu. Vedle hlavních kontrol nasazujeme i nečekané hlídky. Důležitá jsou také formální povolení od lesáků a správy silnic, aby nedošlo k nějakým problémům.

Vyzkoušel jste si někdy dálkový pochod?

Minulý rok jsem se odhodlal na pochod Z Brna do Brna. Stokilometrová trasa měla být zdolána do čtyřiadvaceti hodin. Účastníků bylo jen do stovky, ale nálada byla perfektní. Pochod byl sice velice náročný, ale pro mě to byla výborná zkušenost. Těžko se ten pocit vysvětluje, nejlepší je vyzkoušet si to na vlastní kůži.

Přehled všech konaných nahlášených dálkových pochodů u nás i v zahraničí můžete najít na stránce www.dalkovepochody.cz

Martina Jiříčková

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stisk Studentský deník | neděle 28.2.2010 14:30 | karma článku: 10,76 | přečteno: 1025x