Nový dokument o Andreji Babišovi nás nešokuje. Ale měl by

Specifikem dokumentů bývá, že často zajímavější než samotné filmy je diskuze, kterou následně vyvolávají. A to se Vítu Klusákovi, jehož asi nejslavnějším počinem je Český sen, rozhodně daří.

Mým původním záměrem bylo popsat film, který Vít Klusák natočil pro dokumentární cyklus České televize Český žurnál. Film Matrix AB si klade za cíl představit nejkontroverznějšího současného politika Andreje Babiše, tak, jak ho z předvolebních kampaní, krátký televizních reportáží a rozhovorů neznáme. Jako člověka. Vít Klusák se svým štábem se o to pokoušeli rok, a jak sám režisér potvrzuje, nebyla to jednoduchá práce. Babiš se natáčení vyhýbal, několikrát ho přerušil a po většinu času před kamerou nevystupoval ze své role, kterou je zvyklý hrát v Poslanecké sněmovně nebo na setkání s voliči. K čemu je dobré recenzovat film, jehož hlavním posláním je otevřít novou diskuzi? Není lepší se podívat přímo na ni?

Co víc chceme?

Většina novinářů Klusákovi vytýká, že nešel dostatečně do hloubky. Že film nepřináší nové informace a ukazuje jen plochou osobnost, kterou Andrej Babiš dozajista je. Ve filmu se opravdu mluví „jen“ o tom, že Babiš ovládá hospodářství, politiku i média, že jde za mocí, podkopává principy demokracie, škodí svým konkurentům a ke všem se chová jako k podřadným zaměstnancům. I to, že rozdává koblihy a čas od času k tomu přihodí i pětitisícovku, kterou najde zmuchlanou v zadní kapse kalhot, už víme. Zarážející ovšem je, že nám to nestačí. Proč chceme po Klusákovi víc? Proč chceme více informací, které by zdiskreditovaly člověka, který by už dávno měl být zdiskreditován?

To je podle mě to nejzásadnější, co se tvůrcům v dokumentu podařilo ukázat. Lidi, kteří slepě věří svému ministru financí, kterým nevadí, že si je kupuje, a že například propaguje své výrobky na akci své strany. Matrix Andreje Babiše spočívá v tom, že je obklopen lidmi, kteří ho bezmezně obdivují, nebo se ho bojí. A na kritiku, která k němu přichází z médií, reaguje jako malé dítě. „Dneska jsem četl na mém oblíbeném serveru, že jste měli morální dilema, ale tak snad nebudu odsouzen za trestný čin uplácení a doufám, že si to užijete,“ vítá hosty na vánočním večírku Ministerstva financí, který uspořádal a z vlastní kapsy zaplatil. Stejně tak nepochopitelný je i komentář Michaely Šmídové (redaktorky TV Nova) toho, že je natáčena Klusákovým štábem na volebním meetingu ANO: „To já bych neměla, bude to vypadat, že nejsem nezávislá novinářka a bude mi to někdo zase předhazovat.“

Kdo není se mnou, ten je proti mně

Dokument je obohacen i o epilog v podobě reakce Andreje Babiše na jeho první projekci. V ní se režisér snímku pokouší s Babišem o filmu diskutovat a dává mu příležitost, aby se k němu vyjádřil. Dozvídá se však jen to, že je podrazák a nechává v dokumentu mluvit jen ministrovi nepřátele: Milana Hulíka, Jana Klesla (bývalé členy ANO) nebo například Sabinu Slonkovou (bývalou šéfredaktorku MF Dnes – deníku, který patří Agrofertu). Co mají tito lidé společného? Jsou bývalí. Bývalí spolupracovníci a zaměstnanci Andreje Babiše a tím se v jeho očích stávají nepřáteli. Nepatří už totiž mezi jeho věrné „přátele“, kteří mu v ničem nikdy neodporují. Ústředním sokem, jehož komentář provází téměř celý snímek, je Bohumír Rada (bývalý majitel Agra Jevišovice), který kvůli Babišovi přišel o část majetku a jemuž Agrofert zlikvidoval letos úrodu.

Místo toho, abychom se ptali, jak je možné, že takový člověk je ministrem financí, ptáme se Víta Klusáka, jak to, že nezjistil víc. Možná mohl pokládat nepříjemnější otázky, zkoušet více rozkrýt pozadí kauz svázaných s Andrejem Babišem, ale k čemu by nám to bylo? Co by nám musel Klusák ukázat, abychom si řekli, že je potřeba něco změnit? Matrix AB nic nezmění a ani si tuto ambici neklade. Jen nám ukazuje to, co chceme vidět. Příznivci Babiše uvidí na plátně pracovitého politika, který nekrade, protože už nepotřebuje. Ostatní spatří smutný obraz toho, jak je možné, že tento člověk má tak velkou podporu. Andrej Babiš a ani lidi kolem něj si totiž neuvědomují, že se děje něco špatného.

Televizní premiéru bude mít Matrix AB 19. listopadu ve 20:00 na ČT2

Tomáš Havlík

Autor: Stisk Studentský deník | neděle 8.11.2015 18:58 | karma článku: 25,23 | přečteno: 1501x