Nenoste mobil v kapse, ochráníte svou plodnost, radí Petr Makeš

Zdravé bydlení je nauka, jež se snaží skloubit poznatky tradičního čínského učení feng šuej s řešením problémů 21. století, které se týkají především nárůstu moderních technologií. Podle slov Petra Makeše, který přednáší o zdravém bydlení a feng šuej, jsou lidé v současné době navyklí věřit pouze tomu, co sami vidí nebo si mohou osahat. Vnitřně oslepli. Často proto bydlí v domě, ve kterém nemohou žít zdravý a spokojený život.

Brno – Feng šuej zažívá v posledních letech boom a stává se módní záležitostí. Nabídky knih, přednášek, workshopů, to vše lidé naleznou na internetu. Podle lektora Petra Makeše se však lektoři často zaměřují pouze na dekorace, čímž dělají medvědí službu. Sám se pokouší vysvětlit komplexnost tohoto učení a spojit jej s řešením problémů moderní doby.

Co je to je feng šuej a odkud pochází?

Feng šuej v překladu znamená vítr a voda. Cílem tohoto učení je harmonizovat domov kolem nás a žít šťastný a spokojený život. Svůj původ má v Číně, kde se uchovalo díky její uzavřenosti. Dříve tvořilo celek jak s čínskou medicínou, tak s astrologií. K nám se feng šuej dostává na začátku devadesátých let. Náhlý vzestup jsme zaznamenali přibližně před pěti lety, kdy se pro mnohé stalo módní záležitostí.

Myslíte, že je z něj byznys?

Jak pro koho. Například na západě, kde je feng šuej mnohem více rozšířeno než u nás, má dům navržený v souladu s tímto učením o 30 % vyšší prodejní cenu. Rovněž mnoho knihkupectví je doslova zahlceno knihami s touto tematikou. Většina těchto publikací ale začíná od středu a prezentují jej jako problematiku zaměřující se na dekorace. Pokud se správně nastaví základy stavby, dekorace jsou pouze nástavbou.

Co je tedy tím základem?

Nejdůležitější je prostorová orientace a symetrický tvar budovy bez anomálií. Poté se zaměřujeme na vnitřní stavbu. Zamezujeme tomu, aby bylo okno přímo naproti vstupních dveří, tedy takzvaným přímým liniím, které vysávají energii. Energie je jako řeka. Musí vytvářet meandr, aby protékala celým bytem. Samozřejmě je důležitá praktická stránka. Další uspořádání domu navrhujeme podle energeticky nejsilnějšího člena rodiny.

Učení pochází z Číny. Existují nějaká specifika pro naši zemi?

Nelze přímo mluvit o specifikách u nás, ale spíše uvnitř křesťanské společnosti. Často lidem říkám, ať si nedělají z domu lampionový průvod. Zdobí si pokoje lampiony a masážními kameny. Rovněž si kupují malé keramické žabky, vkládají jim do úst peníze a věří v zlepšení finanční situace, aniž by znali danou symboliku nebo jim byla jakkoli blízká. Lépe udělají, když si pořídí sošku prasátka. Pokud si přejí spíše ochránit tak andílka. Protože použití těchto předmětů přímo nedoporučujeme, snažíme se využívat symbolů, kterým daný člověk věří.  

Jakých chyb se dále dopouští?

Nešvarem dnešní doby jsou ostré rohy, přímé linie, asymetrie budovy, nadměrné využívání kovu a studených barev. Vídám dokonce černou a šedou barvu v kuchyni. Máte-li takto zařízenou kuchyň nebo ložnic, přicházíte se domů pouze najíst a vyspat, protože to není přívětivé prostředí. Důvodem podle mě je doznívající funkcionalismus. Často se také setkávám s toaletou hned u vchodových dveří.

Proč to je problém?

Feng šuej je vítr a voda. Energie proto nejvíce proudí těmito dvěma elementy. Umístíme-li toaletu hned u vchodových dveří, energie proudící do domu jej při splachování ihned opouští.

Co doporučujete pro klidný spánek?

Především nespěte na geopatogenní zóně. Jako laik bez přístrojů ji poznáte tak, že si tam nikdy nelehne váš pes, naopak kočka ji vyhledává. Nedaří se na ní ani rostlinám. Postel musí směřovat hlavou ke zdi. Sdílíte-li ložnici s partnerem, udělejte ji dobře přístupnou z obou stran a nad postel umístěte nějaký prvek symbolizující vztah. Svatební fotografii nebo obraz se dvěma květinami či zvířaty. Věci do ložnice kupujte vždy v páru. Ideální barvy jsou odstíny hnědé a medové. Rozhodně nedávejte naproti postele zrcadlo.

Mnoho lidí se dívá v ložnici na televizi. Je to v pořádku?

Rozhodně není vhodné ji umísťovat do ložnice, kde se člověk regeneruje. Mnohem větším problémem v ložnici je ale mobilní telefon. Přestože máte ztlumené vyzvánění a nikdo vám nevolá, jednou za čas vyšle signál k základní stanici. Vytváří tak elektrosmog neboli vysoké elektromagnetické vlnění, které nejen ruší váš spánek, ale ohrožuje vaši psychiku, zdraví a plodnost. Kupte si klasický, budík na baterky a telefon přes noc vypněte.

Co vše je zdrojem elektrosmogu? Jak se mu vyhneme?

Moderní technologie. Vyhněte se bezdrátovému připojení k internetu. Rozhodně si také nepokládejte notebook, vyzařující elektromagnetické pole, na klín, přejete-li si zůstat plodní. Dále vůbec nedoporučuji elektrické podlahové topení. Vodní podlahové topení zase působí podobně jako geopatogenní zóna.

Budeme-li mluvit o interiéru, jaké základní tipy ke zpříjemnění domova máte?

Doporučuji v domě využívat akvárií, vitráží, obrazů, zvonkoher, pozor nemyslím z tržnice, ale ručně vyrobené a speciálně vyladěné na určitou tóninu. Zakomponujte ve vašem interiéru i exteriéru fontány. Dopomáhají k duševnímu i finančnímu bohatství. Důležité je, abyste nenechali žádné tmavé a nevyužité rohy. Chcete-li ve zdi nějaký výklenek, osviťte ho. Nekupujte věci z pravé kůže nebo suché květiny, jedná se o mrtvou energii. Ideální jsou květiny rostlé, s kulatými listy pak přináší peníze. Výjimku tvoří jedovaté a pro lidský organismus nepříznivé rostliny: tchýnin jazyk, diefenbachie a břečťan.

Může feng šuej pomoci i studentům, kteří mají omezené finanční možnosti? 

Ano. Sdílíte-li prostor se spolubydlícím a slouží-li současně také ke spánku, je nutné, abyste se řídili několika zásadami. V první řadě nespěte na geopatogenní zóně nebo neumisťujte lůžko do prostoru, který tvoří přímou linii s dveřmi a oknem. Pracovní stoly postavte vedle sebe, ne naproti sobě. Budete si vycházet vstříc a vzájemně spolupracovat, namísto konkurování si. Negativní vliv mohou mít i vzájemně rozdílné osobní energie. Pokud je například vašim živlem voda a spolubydlícího oheň, lze použít v pokoji symbol dřeva a zelené doplňky. Voda totiž živí dřevo a dřevo zase oheň, tak se energie zharmonizují.

Monika Kadlecová

Autor: Stisk Studentský deník | úterý 4.11.2014 22:18 | karma článku: 11,35 | přečteno: 497x