Nekuřácké kavárny: příjemné zpestření nejen pro nekuřáky

Brňané už nemusí pít kávu v kavárnách plných cigaretového kouře. Centrum Brna jim teď nabízí hned několik nových nekuřáckých kaváren.

Vyborna kava v kombinaci s prijemnou obsluhou je zakladem uspechu.Foto: Irena Pohlová

Brno - Přestože u nás zatím zákon kouřit v kavárnách a restauracích nezakazuje, někteří majitelé kaváren vzali otázku kuřáků do vlastních rukou. Že se jejich zákazníci cítí lépe v nezakouřeném prostředí a že cigareta u kávy není podmínkou k přežití podniku, zjišťují rychle. Praktickým důsledkem toho je, že nekuřácké kavárny teď rostou jako houby po dešti. Například v Brně jich za poslední dobu vyrostlo hned několik. „Jsem moc ráda, že vznikly i nekuřácké kavárny. Konečně si mohu povykládat s přáteli i bez zaslzených očí,“ pochvaluje si studentka Barbora Kozlová.


Kavárna La Dolce Vita přímo v srdci historického centra Brna láká své zákazníky především svým interiérem připomínajícím starou italskou kavárnu, kde se zastavil čas. „Chodí sem i kuřáci. Když si chtějí zapálit, jdou ven. I pro ně je zakouřená kavárna nepříjemná,“ vysvětluje provozní Petra Ryšavá. Kavárna se specializuje na pestrou nabídku káv i čokolád, a tak tam lze najít kromě běžně dostupných káv například Cappuccino Royal s nugátem a šlehačkou, Espresso Corretto s gappou nebo třeba horkou bílou čokoládu s pistáciemi.


Oproti tomu klidná kavárna Tungsram si zakládá na pravé italské kávě. „Nejde nám ani tak o širokou nabídku káv, jako o její kvalitu. Máme výborný stroj ze sedmdesátých let přímo z Itálie,“ říká barista Filip Pšeja. Tato kavárna je vyhledávána vyznavači moderního, čistého stylu. Nenabízí nadbytečnou výzdobu v podobě výrazných dekorací. Zákazníci se zde setkají spíše se zajímavě řešeným barem a kytičkou na stole. Podle slov Pšeji si zákazníci cení především jejího umístění. Přestože je kavárna kousek od nejrušnější ulice města, Masarykovy třídy, zákazníci mohou v zákoutí, kde je umístěna, nerušeně načerpat nové síly třeba při pojídání místní rarity - ovocných knedlíků.


Kavárna Mezzanine je už na první pohled rušnější než předešlé. Život i zábava tady plyne jaksi rychleji a ne v takové nostalgii. Hlavní dominantu tvoří zajímavé osvětlení baru a podsvícené klenutí stropů, které doplňují už jen černobílé fotografie a moderní plastové židle. Zákazníci si mohou vychutnat nejen kávu, ale také širokou nabídku alkoholu a drobných pochutin jako třeba nakládaný hermelín. Zdá se, že kavárna žije vlastním životem, přes den je ostrůvkem klidu, večer připomíná spíše nekuřácký klub. „Původní záměr byl, abychom k sobě chodili na kávu jako spolužáci, nechtěli jsme vytvořit zakouřené prostředí. Dnes už jsme také rodiče, takže chceme přizpůsobit nekuřácký prostor i rodičům, aby měli kam chodit s dětmi,“ objasňuje svůj záměr provozní Jiří Nesiba. V plánu má zřídit dětský koutek, kde by maminky mohly děti odložit a vychutnávat si kvalitní kávu. U toho ale aktivity Mezzaninu nekončí, kromě kavárny provozují i klub, kde se pořádají koncerty a každé úterý od šesti hodin večer se koná bezplatné promítání z dalekých cest.


Rovněž Café Steiner poblíž filozofické fakulty se snaží vyhovět svým zákazníkům. Těmi jsou zejména studenti, ale také umělci, malíři, architekti, herečky a další. Této kavárně určitě přísluší označení umělecká. Jakmile zákazník vstoupí do jejích útrob, zahltí ho atmosféra bohémského života. Tu ještě doplňují výstavy obrazů, které se tady střídají v rozmezí tří až čtyř týdnů. Celkovou atmosféru pak dotváří lavička před kavárnou určená pro kuřáky, kteří tuto kavárnu také hojně navštěvují. „Obsluhujeme i venku, to není vůbec žádný problém,“ usmívá se baristka Sandra Fischmeisterová.


Café Encounter najdou jeho návštěvníci snadno. Nachází se totiž přímo na rušné ulici Kounicova. Stačí jen sejít několik schůdků a otevírá se před nimi pár týdnů stará nekuřácká kavárna, na které je její novota znát. Podle slov majitelky Martiny Komárkové kuřáci její kavárnu nemají zákonitě rádi, ale nekuřáci si ji pochvalují. Krom různých druhů káv jsou hlavní doménou domácí nápoje, několikrát denně rozpékané bagety, zeleninové saláty nebo italské bruskety, které sice nejsou příliš známé, ale o to větší úspěch sklízí.

Irena Pohlová

 

 

Autor: Stisk Studentský deník | sobota 4.4.2009 13:00 | karma článku: 14,41 | přečteno: 3135x