Nejste na to sami. Psychologové nabízejí online konzultace zdarma

V současné době pandemické krize je důležité dbát na své psychické zdraví. Někteří psychologové se proto rozhodli zdarma poskytnout své služby každému, kdo je potřebuje a proto vytvořili nový projekt pro odborníky i veřejnost.

Česká republika – Projekt #delamcomuzu vznikl s Českou asociací pro psychoterapii na počátku března, kdy byla pandemie koronaviru ještě na začátku. Hlavním motivem pro jeho vytvoření bylo zmírnit dopady krize na českou společnost. Odborníci v něm poskytují podporu jak běžné populaci, tak i pracovníkům v první linii.

Na webových stránkách si lidé mohou vybrat ze seznamu více než šesti set terapeutů. Veškeré konzultace jsou zdarma a probíhají online přes různé platformy. „Věděli jsme, že přichází nějaká krize, ve které bude potřeba naší pomoci. Zároveň se musel vyřešit problém krizových linek, protože mohly být přetížené,“ okomentoval vznik projektu spoluautor Michal Kniha.

Podle psycholožky Lucie Kučerové, která se do projektu zapojila, zájem o tuto formu pomoci je. „Objevují se například obavy o zdraví sebe i svých blízkých, o svou práci nebo o budoucnost obecně. Mnohdy se k tomu přidává také celková frustrace z nutnosti zůstávat dlouho doma,“ popsala Kučerová.

Kromě běžné populace projekt #delamcomuzu poskytuje podporu také nejvíce exponovaným pracovníkům. Nejedná se jen o lékařský personál, ale o všechny, kteří pomáhají. V této sekci je pro ně připravený debriefing. Jedná se o bezpečný prostor, kde pracovníci mohou vyjádřit své emoce, myšlenky a zážitky z profese. Opět si mohou vybrat z celé řady psychologů a terapeutů. Rozhovory mají zabránit především syndromu vyhoření, ale také pomoci s ujasněním potřeb a získáním nadhledu nad svou situací.

Do projektu se mohou zapojit také odborníci. Stačí, aby vyplnili přiložený formulář se základními údaji a vybrali si, jaké služby chtějí poskytovat. „Chtěla jsem být užitečná a pomoci těm, kteří teď pomoc potřebují. Přišlo mi to jako smysluplné využití volného času, kterého teď mám kvůli zrušení různých aktivit více,“ řekla psycholožka Klára Sukaná.

Online poradenství bude fungovat po celou dobu pandemické krize a nejspíše bude pokračovat i po jejím skončení. „Myslím si, že ještě nějakou dobu po tom bude projekt projekt fungovat, protože psychická krize může doznívat až po odeznění zdravotní hrozby,“ naznačil Kniha.

Projekt #delamcomuzu není jediný, který poskytuje terapeutickou pomoc. Existuje spousta platforem, které zdarma pomáhají. Jedná se například o krizové linky nebo mobilní aplikaci První psychická pomoc.

Michaela Chmelová

Autor: Stisk Studentský deník | neděle 5.4.2020 16:17 | karma článku: 18,21 | přečteno: 261x