Nejlepší je spojit brigádu s dovolenou, říká studentka

Lepší řešení, než dlouho šetřit na exotickou dovolenou, je vyrazit do zahraničí a v příjemném prostředí si tam vydělávat. Osmnáctiletá studentka Žaneta Kořínková se rozhodla zkusit brigádu v Řecku.

Proč ses rozhodla jet pracovat do zahraničí?

Hlavní motivací byla snaha o zdokonalení jazyka, jelikož kde jinde se dá jazyk naučit a zdokonalit tak dobře, jako právě v zahraničí. Samozřejmě mě lákala i zajímavé země a finanční výdělek.

Podle čeho sis vybírala kam jet?

Pro mě bylo jasnou volbou Řecko, protože jsem se tak vždy chtěla podívat. Shodla jsem se na tom i se dvěma kamarády, se kterými jsem se rozhodla na brigádu odjet. Takže jsme nakonec společně zamířila na Krétu.

Jak jste si s kamarády brigádu našli?

Brigádu v Řecku mi doporučil náš rodinný známý, který s tím už měl zkušenosti a takhle jezdil už třetím rokem. Myslím, že nejlepší je, když brigádu někdo doporučí, jet úplně do neznáma bych se asi bála.

Co bylo náplní tvojí práce?

Byla mi přidělena práce barmanky v hotelovém pool baru. Společně jsem zde pracovala s Rumunkou a Řekem. Mým úkolem bylo jim podle potřeby pomáhat. Domlouvali jsme se anglicky, bylo samozřejmostí komunikovat i s hosty a hlavně být celou dobu milá a usměvavá. Mým dalším úkolem bylo vybírat poplatek za lehátka na pláži a jako pozornost jsem při zaplacení hostům dávala meloun. Díky tomu jsem měla možnost povídat si s lidmi z celého světa a trávit celý den na slunci.

Měli jste ve volnu čas na výlety?

Hotel dával zaměstnancům jeden den v týdnu volno. Dokonce nám vyšli vstříc natolik, že jsme si mohli volno vybírat s kamarády ve stejné dny. Výlety jsme si plánovali sami a většinou využívali autobusové dopravy, i když jednou jsme si půjčili i skútr a vydali se na romantickou projížďku podél pobřeží.

Překvapili tě Řekové něčím?

Osobně jsem byla velice zvědavá na mentalitu místních lidí. Dle mého názory jsou Řekové hodně flegmatičtí, nemají v ničem žádný systém a nic pro ně není problém.

Máš nějakou zajímavou příhodu s hosty?

Skupina tří starších manželských párů nám pobyt zpříjemnila hned několika nezapomenutelnými zážitky. Jednalo se o dva páry z Norska a jeden z Anglie. Jejich věk byl v rozmezí od šedesáti do osmdesáti let, ale elán by jim mohl leckdo závidět. Nejbláznivější byla paní jménem Lilian. Nikdy jsme nevěděli, čím nás překvapí. Jednou skočila oblečená do bazénu, jen aby si doplavala pro drink k pool baru, kde jsem pracovala právě já. Jindy přišla s vtipnými brýlemi, které měly na okrajích plastové šampusové skleničky. Nejvíce mě pobavilo, když se objevila v kostýmu krávy. Vidět ji projíždět se na vozíku, kterým se obvykle přepravují zavazadla, bylo na denním pořádku.

Chceš jet v budoucnu znovu?

Ráda bych jela opět na stejné místo. S hotelem jsem byla opravdu spokojená. Zaplatili nám letenky, poskytli apartmán a lahodné jídlo jsme měli také zdarma. Byla to taková malá placená dovolená. Navíc se spoustou lidí jsme stále v kontaktu a ráda bych se s nimi za rok potkala znovu.

Lenka Ošťádalová

Autor: Stisk Studentský deník | sobota 24.10.2009 9:00 | karma článku: 5,19 | přečteno: 631x