Nejdostupnější zdravotnické služby mají občané v Brně, tvrdí studie

Brněnské nemocnice mají velké množství lůžkových služeb, ale volná místa k hospitalizaci často chybí. Může za to nedostatek lékařů a zdravotních sester. V porovnání s jinými regiony České republiky však situace není tak kritická.

Brno – Společný projekt města Brna a Masarykovy univerzity zmapoval zdravotnické služby ve městě. Podle prvního náměstka primátora Petra Hladíka (KDU-ČSL) se jedná o unikátní materiál i na celorepublikové úrovni. Projekt sledoval strukturu péče u poskytovatelů lůžkových služeb, dostupnost zdravotnických služeb, i přístrojové vybavení. „Potěšujícím závěrem je, že má Brno nejlepší dostupnost služeb v celé republice," řekl Hladík. Rizikem je ale snížení počtu ambulancí. Může za to rostoucí průměrný věk doktorů. Tento fenomén se bude v budoucnosti týkat hlavně praktických dětských lékařů.

Největším problémem ale zůstává nedostatek lůžek. Lůžkové služby z více než 40 procent využívají mimobrněnští pacienti a nemocnice mají nouzi o lékaře a zdravotní sestry. Především fakultní nemocnice musejí uzavírat celá lůžková oddělení. Chybí hlavně zdravotní sestry. „V naší nemocnici máme dlouhodobě problém s nedostatkem zdravotních sester a již delší dobu máme stále uzavřené jedno chirurgické oddělení," sdělila tisková mluvčí Fakultní nemocnice u sv. Anny Petra Veselá.

Pacienti tak kvůli uzavřeným oddělením musí zůstat doma. „Babička měla v únoru náběh na zápal plic. Obvodní doktorka ji doporučila hospitalizaci. V nemocnici nám ale sdělili, že nemají místo,“ uvedla studentka Kateřina Škaroupková. Projekt nepotvrdil, že by byli pacienti z fakultních nemocnic přesunováni ve větší míře do městských nemocnic nebo mimo Brno. 

Studie zkoumala také přístrojové vybavení. Přístroje v nemocnicích jsou na vysoké úrovni a počtem i kvalitou vysoce převyšují části republiky. Z projektu také vyplývá, že nemocnice zřizované městem hrají důležitou úlohu v zajištění zdravotnických služeb.

Adriana Široká

Autor: Stisk Studentský deník | čtvrtek 25.10.2018 22:44 | karma článku: 13,76 | přečteno: 268x