Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Návod, jak se (ne)stát sportovcem

Obchody se sportovním oblečením a výbavou plné nakupujících lidí, všude samí běžci a cyklisti. Vypadá to, jako by se každý člověk snažil dělat něco pro svou dokonalou figuru. Pokud je vám sport cizí, jen to zaraženě pozorujete. Co když se ale najednou těmito lidmi stanou všichni ve vašem okolí včetně přátel? Nechali byste se jimi inspirovat, začali byste dělat nějaký sport, abyste nevybočovali z řady, nebo byste nad tím vším jen mávli rukou?

Všichni kolem mě se zbláznili. Začalo to jednoho dne, kdy se mi kamarád pochlubil, že si domů koupil činky. Nechápavě jsem kroutila hlavou nad jeho vyprávěním, co všechno pro svoji figuru dělá. Sto padesát kliků denně? Co je to za nesmysl, to by přece žádný normální člověk nezvládl. Nebo ano? Jeho povídání o cvičení mě, ať už jsem chtěla, nebo ne, trochu nahlodalo. Sama jsem se odjakživa tělocviku bála asi jako čert kříže. Nemohla jsem se ani bránit svou typickou výmluvou, že na nějaké cvičení nemám kvůli škole vůbec čas, protože kamarád to zvládal i navzdory faktu, že tráví většinu dne v práci.

Logickým krokem bylo najít někoho, kdo se mnou bude sdílet stejný názor. Zatímco jsem seděla v McDonald’s a cpala se hranolky, s jistotou úspěchu jsem se obrátila na svou kamarádku, která je v mnoha ohledech i názorech téměř jako moje dvojče. „Kupovat si činky a dělat sto padesát kliků denně, to je opravdu blázen, nemyslíš? Ale asi bych se sebou taky měla něco dělat,“ prohodila jsem, i když ta poslední věta byla víceméně řečnická. Nebo lépe řečeno spíš více než méně. Už tím jsem kamarádku naváděla k souhlasu, po její odpovědi jsem se však málem zadusila jídlem. „Já jsem taky začala cvičit. Kliky, sklapovačky, orbitrek,“ začala vyjmenovávat a já jen třeštila oči.

A pak se to zvrhlo úplně. Každý, na koho jsem narazila, něco dělal. Moje sestra začala chodit do fitka, další kamarádka básnila o krav maga a pilates, jiná kamarádka si cvičila jen tak doma večer před spaním. S každým dalším cvičícím člověkem ve svém okolí jsem byla zoufalejší a víc rozčilená.

Když jsem podrážděná, mám takový zlozvyk, že si pro sebe v duchu sarkasticky brblu. Obzvlášť ve chvílích, kdy malé dítě řve na svou unavenou matku přes celou tramvaj: „Hele, policajti, zabijí nás!“ No neříkej. Nebo když nesu v kavárně, kde mám brigádu, skupince roztomilých babiček kávu a omylem zaslechnu: „Ta Marie je hrozná neřestnice.“ To jako vážně? To stejné platí, když vidím nějakou reklamu nebo billboard. Tentokrát jsem jeden zahlédla na vlakovém nádraží. „Jaký je tvůj běžecký příběh?“ křičelo z něj na mě. Žádný! Proboha, lidé už běhají i na charitu! To já běhám jen na autobus.

Sice nevypadám jako můj pes, který byl při venčení zaskočen otázkou, zda čeká štěňátka (nečekala), ale přesto jsem z toho všeho měla špatný pocit. A tak když se mě kamarádka zeptala, jestli s ní nezačnu chodit na jógu, bez dlouhého přemýšlení jsem souhlasila. Koupila jsem si permanentku a celá pyšná jsem se všem chlubila, jak na sobě pracuju. Tedy alespoň do chvíle, než se mě mamka kamarádky, která pár lekcí jógy taky absolvovala, zeptala: „Tak co, cvičíš?“ Moc jsem její otázku nechápala, věděla přece, že tam s její dcerou chodíme každé pondělí. „Jo, zatím jsem žádnou hodinu nevynechala,“ odpověděla jsem zmateně. „No dobře, ale co doma? Lektorka říkala, že by se mělo cvičit každý den,“ nadhodila. A já byla zase na začátku.

Snažila jsem se tím nezabývat a vymlouvala jsem se na nedostatek času kvůli škole. Potom přišlo volno po zkouškovém a já věděla, že už nemám žádnou výmluvu. Na každé ráno jsem si tedy pečlivě naplánovala rozcvičku. Po prvním dni, kdy jsem pět minut z patnácti strávila v pozici mrtvoly, jsem čas změnila na deset minut. Nakonec to dopadlo tak, že po skončení měsíčního volna jsem měla s rozcvičkou devětadvacetidenní skluz.

Od té doby už svoje mizerné sportovní výkony neřeším. Vím, že jen tak se každý den cvičit jednoduše nepřemůžu. Nemá smysl, aby se člověk nutil do něčeho, co ho nebaví, jen protože to dělají všichni ostatní. Jednou, až budu vypadat jako můj pes, s tím možná začnu. Doufám.

Kateřina Ševčíková

Autor: Stisk Studentský deník | neděle 22.3.2015 9:33 | karma článku: 24,18 | přečteno: 4580x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 250x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma: 8,62 | Přečteno: 164x | Diskuse| Média

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma: 7,29 | Přečteno: 132x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma: 8,79 | Přečteno: 142x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR

Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.

19.10.2022 v 13:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 186x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Rusové poprvé nasadili novou houfnici. Malva pálí na charkovské frontě

3. června 2024  10:34

Rusko v bojích na Ukrajině zřejmě vůbec poprvé nasadilo svoji zbrusu novou houfnici 2S43 Malva....

U Eiffelovky leželo pět rakví. Francouzi padlí na Ukrajině, stálo na nich

3. června 2024  10:28

Zaměstnance nejznámější pařížské památky v sobotu ráno vyděsil podivný nález. U paty Eiffelovy věže...

„Kritiku snesu, ale vím, kde bydlíte.“ Generálporučík Řehka glosuje armádní dění

3. června 2024  10:25

Náčelník Generálního štábu armády ČR Karel Řehka na sociální síti X nahrál video, které má sloužit...

Nerudová vstoupila do hnutí STAN. Čelí nechutné kampani, řekl Rakušan

3. června 2024  8:52,  aktualizováno  10:20

Danuše Nerudová vstoupila do Hnutí STAN. Vít Rakušan to oznámil na tiskové konferenci, která měla...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1116x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com