Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Naučit se znát víno je příjemná forma vzdělání

Úterní večery v Krmítku na Lipové patří každých čtrnáct dnů vinařům. Odborný výklad a ochutnávka není určena pouze zaměstnancům a studentům Ekonomicko-správní fakulty, ale i veřejnosti.

Brno - Sérii šesti degustací vína připravilo vedení kavárny na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy university. Na akci se podílí i Petr Posolda z cestovní kanceláře Cesty za vínem, který víno do Krmítka dlouhodobě dodává. Na návštěvníky čeká ochutnávka vzorků od různých výrobců vín spojená s přednáškou o jednotlivých odrůdách a také způsobech chování, které je třeba při degustaci dodržovat. Jako první se přestavil Pavel Matouš z Olbramovic.

„Jsme šestá největší vinařská obec na Znojemsku a první zmínka o pěstování hroznů v této oblasti pochází z 11. století,“ zahájil přednášku Matouš. Své rodinné vinařství teprve buduje. „Zapojena je i má žena a dcera. Moji prioritou je mít vlastní vinici, sklep a zákazníky. Proto se účastním takových akcí, kde mohu nabídnout návštěvu našeho sklepa s možností přespat a víno si i koupit,“ uvedl Pavel Matouš. Cena jednoho litru se pohybuje od pětatřiceti do pětačtyřiceti korun, záleží na odrůdě. „Bohužel v České republice se dnes pěstují hlavně odrůdy s vysokým výnosem nebo ty, po kterých je velké poptávka. Tradiční dobré odrůdy, jako třeba Veltlínské červené, se už nevysazují,“ vysvětlit Matouš. Návštěvníci ochutnávali například Rulandské bílé, Chardonay, Muškát moravský či Svatovavřinecké. Matouš nabídl také víno panenské, tedy z vinohradu tři roky po výsadbě, nebo kořeněné víno Elis, které Matouš prodává jako raritu jen ve sklepě v Olbramovicích.

„Každá degustace bude jiná, záleží na osobnosti vinaře. Všichni jsou mladí a umějí zábavně povídat, takže mohou zaujmout i studenty,“ řekl organizátor degustace Petr Posolda. Cena vstupu na jednotlivé večery se odvíjí od ceny vína, které vinař prodává. „Například Jarda Springer, poslední v pořadí, má láhev za pět set až tisíc korun, proto bude i nejvyšší cena vstupenky,“ upřesňuje Posolda. Je ale možné zakoupit si permanentku na všechny degustace za zvýhodněnou cenu osmi set osmdesáti korun. Některá vína Pavla Matouše si mohou zákazníci v i Krmítku objednat.

„V minulém roce jsme sklidili velký úspěch s jednou akcí, takže jsme se rozhodli ji rozšířit. Krmítko na Ekonomicko-správní fakultě je jedinou studentskou kavárnou, kde se prodává alkohol,“ vysvětlit Jiří Richter z vedení kavárny na Lipové. Podle něj je klíčová obsluha, která může snadno kontrolovat stav zákazníků. V dalších třech Krmítkách je totiž jen pultový prodej nápojů a pokrmů.

„Přišli jsme dnes, protože se pravidelně účastníme akcí tady v kavárně. Také nám bylo profesory doporučeno, abychom se naučili vína znát, protože je od nás očekávána určitá úroveň na společenských akcích,“ vysvětlují studenti ekonomie Lucie Slezáková a Miroslav Radiměřský. První cesty za vínem se zúčastnily asi dvě desítky nadšenců.

Tradice ochutnávat nové víno na počátku jara je dodržována na vesnicích po celé jižní Moravě. „Letošní víno se poprvé koštovalo na svatého Martina, přes zimu dozrávalo v demižonech nebo sudech a teď přišel čas jej ochutnat,“ vysvětluje vinař z Dolních Dunajovic Jan Moravčík. Podle něj je tradice vesnických koštů stará asi padesát let, popularita těchto akcí roste ale až v posledních deseti letech.

 

Žaneta Gregorová

Autor: Stisk Studentský deník | pondělí 22.3.2010 18:00 | karma článku: 10,64 | přečteno: 455x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 251x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma: 8,62 | Přečteno: 165x | Diskuse| Média

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma: 7,29 | Přečteno: 133x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma: 8,79 | Přečteno: 142x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR

Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.

19.10.2022 v 13:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 186x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Nej skluzavka, echt Divoký západ, exkurze do Bayernu... Krok za krokem zemí EURA

15. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Německu EURO je Německo. EURO si dělá z Německa, kde fotbal je národní sport, něco jako svoji výkladní...

Chtěl bych Turka v Česku, říká Macinka. Antibabiše má za nejhloupější program

15. června 2024

Premium V uplynulých dnech oslavil 16 let po boku Václava Klause. Ještě na Hradě dělal tehdejšímu...

Kvůli Le Penové ho sesadili. Soud však rozhodl, že šéfem Republikánů zůstává

14. června 2024  21:31

Pařížský soud v pátek zrušil rozhodnutí francouzské konzervativní strany Republikáni (LR), která ve...

PŘEHLEDNĚ: Proč Česko kupuje nové tanky za 52 miliard? A co všechno umí?

14. června 2024  21:01

Česká armáda by měla do roku 2030 získat 77 nejmodernějších tanků Leopard 2A8 ve společném nákupu s...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1116x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com