Na setkání s prezidentem přišly v Boskovicích stovky lidí

Více než pět set lidí přišlo včera v Boskovicích diskutovat s českým prezidentem Milošem Zemanem.  Ani boskovickou návštěvu neminuly protesty s červenými kartami.

Boskovice – Miloš Zeman včera zakončil v Boskovicích svou třídenní návštěvu Jihomoravského kraje.  Jeho pobyt zde, stejně jako na mnoha jiných místech v posledních dnech, doprovázely protesty formou červených karet. Na to ale reagovali příznivci Zemana, kteří si k Zámeckému skleníku přinesli transparenty a zelené karty na vyjádření podpory.

Zeman před počátkem debaty pouze připomněl historickou rivalitu Boskovic a Blanska kvůli okresnímu městu, což byl podle něj jeden z důvodů k návštěvě obou měst.

 „My nesouhlasíme s tím, jakou odvádíte práci ve funkci prezidenta České republiky. Nesouhlasíme s tím, že chodíte do úřadu opilý, že mluvíte vulgárně, že urážíte lidi, ať už jsou to třeba novináři nebo ruští političtí vězni,“ vyjmenoval jeden z protestujících proti prezidentovi Tomáš Znamenáček, který inicioval akci s červenými kartami v Boskovicích na Facebooku  a jako jeden z mála odpůrců se dostal do skleníku. Dále vyjádřil nesouhlas s jeho výroky v Číně a Ukrajině. Jeho řeč doprovodil jen skromný potlesk.

Miloš Zeman odpověděl, že ho chápe, když s ním nesouhlasí, jelikož nemůže být všem sympatický. „Chcete-li vyjádřit svůj nesouhlas úspěšně, nezbývá vám nic jiného než jít k volbám v roce 2018 a podporovat nějakého jiného prezidentského kandidáta. To je v demokracii normální,“ prohlásil prezident republiky a začal komentovat jednotlivé věci, které Znamenáček vyjmenoval. Návštěvu Číny hodnotí jako úspěšnou z toho důvodu, že se podařilo získat zakázky pro české podnikatele. O Ukrajině jako zemi, která by neměla být součástí NATO, podle něj hovoří i německý ministr zahraničí. Protestující by tak měli odsoudit i jeho. O vulgaritách prohlásil, že vulgaritami ve skutečnosti nebyly. „První vulgarita spočívala v překladu anglického názvu a přitom jsem tento název odsoudil. Ten, kdo kritizuje vulgarity, není sám vulgární. Druhá vulgarita byla citace sprostého slova, které v jednom rozhovoru použil Karel Schwarzenberg. A citace vulgarity není sama o sobě vulgaritou, je důkazem vulgarity jiného člověka. Třetí vulgarita byla obzvlášť krásná. Je obsažena ve slovníku spisovné češtiny a mimo jiné ji v jedné ze svých básnických sbírek použil František Halas,“ zakončil Zeman a publikum jej odměnilo velkým potleskem.

Příznivci Zemana ve Skleníku jasně převažovali. Červených karet bylo zhruba deset. Dalších několik desítek odpůrců Zemana s kartami stálo před skleníkem a s pískotem protestovali proti jeho nedávným politickým krokům. Část prezidentových příznivců se mu nebála vyjádřit podporu a vedle červených karet mohli lidé vidět transparent s nápisem „Respektujeme demokraticky zvoleného prezidenta“. Jeden z lidí, kteří jej drželi, se představil jako Jakub. Příjmení nechtěl sdělit s obav o svou rodinu. Nevnímá to ale tak, že by se bál říci svůj názor. „Miloš Zeman byl demokraticky zvolen prezidentem, což je nepopiratelná věc. Pokud se to někomu nelíbí, je to jejich právo, ale ten způsob, jakým svůj odpor prezentují, není podle mě adekvátní,“ uvedl a vyjádřil souhlas s názory českého prezidenta. Jedenadvacetiletý student Jan Nejez prozradil celé své jméno a prezidenta Zemana také podporuje. „Zatím mě nezklamal, a pokud bude znovu kandidovat, budu pro něj hlasovat,“ sdělil student.

Před příchodem na besedu s lidmi navštívil Miloš Zeman dětskou léčebnu pohybových poruch v Boskovicích, místní firmu Láník a setkal se také se zdejšími zastupiteli. „Mluvili jsme o rychlostní silnici R43, o boskovické nemocnici a dále se zastupitel Jiří Pevný ptal, z jakého důvodu bude jihomoravský hejtman Michal Hašek novým poradcem prezidenta pro regionální rozvoj,“ vyjmenoval boskovický místostarosta Petr Malach. Michala Haška si k sobě prezident podle Malacha vybral prezident, protože jihomoravský hejtman je předsedou asociace krajů. 

Marek Osouch

Článek čtěte také na munimedia.cz

Autor: Stisk Studentský deník | čtvrtek 4.12.2014 17:07 | karma článku: 29,82 | přečteno: 1772x