Na Majálesu se studenti osvěžovali vodou z hadice a fandili hokeji

Brněnští a ostravští studenti včera nechali příprav na zkoušky a zašli si poslechnout českou i slovenskou muziku nebo zvolit krále Majálesu. Obě města ožila tradičním studentským svátkem.

Majálesová pohoda s pivem v ruce.Foto: Pavla Janoušková

V Ostravě si studenti užili Mňágu i cukrovou vatu

Přeplněná tramvajka - ne šalina, ale tramvajka - se blíží ke konečné zastávce Sedmnáctého listopadu. Lidí přibývá, dav houstne a všichni míří jedním směrem. K lesu paneláků, do areálu kolejí ostravské Vysoké školy báňské na Majáles.

Není sedmnáctý listopad, ale šestý květen. Týden po Majálesu Ostravské univerzity, „technika" ukazuje svým kolegům, zač je toho loket. Každá škola tady totiž pořádá vlastní celodenní studentskou párty zvlášť.

Všude postávají mladí lidé, kolem se povalují kelímky, bezvládná těla zatím ne. Cesta betonovým polem k lesu paneláků, samému centru dění, je skoro nekonečná. Z dálky je slyšet několik prolínajících se druhů hudby, z kolemstojících mnohdy podomácku vyrobených grilů se valí dým. Mnozí jsou tady už od ranních devíti. Je to na nich znát.

Mňága zahajuje odpolední set

Na jednom z pódií se objevuje i Petr Fiala se svou valašskomeziříčskou kapelou Mňága a Žďorp. A přestože počasí tomuto studentskému mejdanu příliš nepřeje, dav se vlní do rytmu známých hitů severomoravské legendy. Patří sice mezi hlavní tahouny celého Majálesu, hrát ale začínají ještě za brzkého odpoledne. „Chtějí, aby si je aspoň někdo z oslavujících studentů po akci pamatoval. Navíc potom určitě sami zapaří," hádá vedle mě stojící kluk v kapuci a půllitrem rumu v ruce. Dávám mu za pravdu a doufám, že já si budu pamatovat i skupiny hrající později.

Opilci hasí žízeň hydrantem

Sanitka pro prvního opilce přijíždí už při vystoupení další z kapel. Waťák neboli revival starých agrometalových Kabátů se ale nenechává zastrašit. A já, přestože k hudbě kabátnického typu cítím vysloveně odpor, musím uznat kvalitu tohoto uskupení. Nejenže dokázalo vyvolat svou show atmosféru, která strhla celý dav. Bavím se dokonce i já a co víc, vůbec se za to nestydím. A to je co říct. Normálně bych při prvních tónech tohoto nevkusu utekla na kilometry daleko, teď se ale dobře bavím.

Z balkónu nejbližší budovy kolejí močí opilý mladík. Jeho kamarádi po chvíli vytahují hadici z hydrantu a asi z osmého patra začínají kropit lidi dole. „To bude zase někdo podmínečně vyloučený," prohodí sekuriťák stojící u vchodu do studentské ubytovny. Hlavně, že je večírek.

Stánkaři prodávající nejen jídlo a pití si mnou ruce. Vedle medoviny, bramboráků a cukrové vaty všech možných barev se studenti mohou občerstvit například i tuze nedobrými čínskými nudlemi. Stánky s pivem jsou pečlivě očíslované a strategicky rozmístěné po celém areálu. Přítelové ověšují své přítelkyně pouťovými balonky s heliem, aby si je v davu lépe našli. Když vázne telefonická komunikace s kamarády, snadno se podle balónků nacházejí. „Stojím vpravo na terase vedle slečny s červeným srdíčkem," slyším několikrát.

Večírek pokračuje i v tramvajkách

Zimou se klepající těla se dál proplétají mezi kapkami deště - přírodního i umělého z hydrantu - a účinkující se střídají. Pardubičtí Eastpark, revival Třech sester, IMT Smile ze Slovenska a na závěr hospodští ultraburani Alkehol. Únava je ale veliká a výrazně se ochlazuje, takže se vydávám zpátky na tramvajku. I v severomoravské noční hromadné dopravě to ale žije obdobně, jako v té brněnské. Nejdřív se vykládá, pak se zpívá a na závěr někteří i tančí. „Baníčku, my jsme s teboooou...!" Valná většina osazenstva vozu míří ještě na Stodolní. A mě v tu chvíli vůbec nemrzí, že nebudu následující den v Brně na Velodromu. Ostrava je fajn.

 

Tereza Polášková

Brněnský Majáles žil hudbou i hokejem

Volba krále Majálesu a dobrá muzika, takto vypadal brněnský Velodrom včera večer. Šestý ročník studentského festivalu opět nezklamal. Oproti loňskému roku přinesl novinky jako třeba pořad Na stojáka, ale také vyšší ceny.

Pivo teče proudem

Už ve dvě hodiny nažhavuje publikum hudební a striptérská skupina MIG 21 spolu s frontmanem Jiřím Macháčkem. I když má dlouhé vlasy, rýsuje se mu na hlavě pěkné náměstíčko. Ale pořád dostává posluchače do varu. „Díky tomu, že hrajeme odpoledne, jsme snad poprvé na koncertě střízliví," vítá přítomné.

Dalším lákadlem jsou Slováci Polemic, ale do varu se všichni dostávají až s nástupem Skyline. Ruce hore, hop, hop, hop. Velodrom se zaplňuje a pivo teče proudem. Na svoji chvíli čekají kandidáti na krále Majálesu. Dadýsek z Mendelovy univerzity, Frony z Masarykovy univerzity a Pierre z Vysokého učení technického (VUT) se poperou o první místo a princeznu Majálesu.

Vtom ale přichází známá blondýna z pořadu Na stojáka, Iva Pazderková. „Já jsem z Cajzlova. To je tam, kde jezdí šalina pod zemí," popichuje publikum. Opět nezklamala a na závěr svého vystoupení se pasuje za královnu Majálesu a vše doplňuje písní Teď královnou jsem já a hold mi vzdává Majáles a neštěkne po mně ani pes. Prý ji složila sama a podobnost s jiným hitem je čistě náhodná.

Králem Dadýsek, Frony nebo Pierre?

Mezitím na druhé stage hraje Tleskač, na kterého spousta lidí čeká nekonečnou frontu. Ti, kdo stojí vzadu, se dovnitř ani nedostávají a jedním uchem poslouchají klání mezi kandidáty na krále. Jednou z disciplín je přetahování lanem. Nejprve mezi samotnými uchazeči a později mezi studenty jednotlivých univerzit. V duelu poraží Masaryčku Mendlovka, ale Dadýskův tým nic nezmůže proti mužným pažím z Technického učení. Odevzdávají se hlasy a napětí nárůstá. Jaká škola se pochlubí titulem? Sečteno, podtrženo. Vyhrává Pierre z VUT, který získal o padesát hlasů více než Frony z Masaryčky.

Hokejové fandy rozveselí Monkey Business

Program běží dál, ale ouha. Půlka Velodromu se proměnila v hokejové fandy. Divokého Billa jasně přeřvávají Češi, do toho. Majálesový program se pozastavuje. Ohnivá show musí počkat na konec třetí třetiny. Moderátor se marně snaží přilákat pozornost návštěvníků festivalu. Hořké zklamání umožnilo pokračování a kapela Monkey Business vystupuje na pódium, aby rozveselila české publikum.

I přes prohraný hokejový zápas si brněnský Majáles zachoval svoje kouzlo. Ale ne ceny. Vstupenka podražila, bramborák stál sedmdesát korun. Ano, takto vypadá akce pro studenty. Aspoň, že členové klubu Majálesu dostali pivo zadarmo.

Pavla Janoušková

 

Autor: Stisk Studentský deník | pátek 8.5.2009 13:00 | karma článku: 14,43 | přečteno: 1114x