Na desky a vazbu diplomové práce stačí studentům sto padesát korun

Rychle dodělat poslední úpravy, běžet do knihařství a svázat diplomovou práci za jakoukoli cenu. Psaní se totiž často protáhne a o odevzdání v řádném termínu rozhodují jen hodiny. 

Brno – Začátek května je pro studenty posledních ročníků vysokých škol ve znamení dodělávek a odevzdávání diplomových prací. Podle čeho si ale vybrat firmu na vazbu diplomové práce? Jedna možnost je zvolit tu, která je nejblíže u fakulty nebo bytu. Druhá varianta – porovnat si ceníky a nabízené služby – může studentům ušetřit desítky korun. „Pro vazbu bakalářské práce jsem si vybral firmu Diplomka24 na Veveří v Brně. Na internetu jsem si asi čtyři dny před svázáním objednal desky. Na pobočce firmy mně práci vytiskli a svázali. Trvalo to přibližně čtvrt hodiny,“ uvedl student Masarykovy univerzity Stanislav Makeš. Za dva výtisky zaplatil čtyři sta osmdesát korun.

V Brně si studenti mohou vybrat z velkého množství firem. „Zákazníci si desky objednávají dopředu na našich internetových stránkách, kde také mohou zaplatit zálohu a sledovat stav své objednávky. Cena vazby a desek závisí na mnoha faktorech. Student z Masarykovy univerzity zaplatí za nejlevnější vazbu do pevných desek z imitace lnu necelých sto sedmdesát korun za kus. Zákazník si musí desky objednat alespoň tři pracovní dny dopředu. V ceně jsou čtyři řádky zlacení a vazba,“ vysvětlila Petra Nováková z brněnské firmy Centrum tisku. Pro studenty Vysokého učení technického je cena desek s dvanácti zlacenými řádky o více než sto korun dražší. Musí totiž dodržet normu univerzity, která obsahuje dvanáct řádků na deskách. Za expresní vazbu do dvaceti minut si studenti připlatí čtyřicet devět korun za výtisk.  

Ceny desek a vazby jsou v brněnských firmách podobné. Velký rozdíl je ale u expresních služeb. Každá společnost má také služby v ceníku jinak pojmenované a rozdělené. U některých například student zaplatí zvlášť za expresní vyhotovení desek a zvlášť za vazbu. Jiné firmy rychlé vyhotovení desek ani nedělají.  

Většina firem nabízí objednávky a platby také prostřednictvím internetu. Studenti si tedy na pobočce mohou svázanou práci jen vyzvednout, vše ostatní vyřídí z domova. „Vazbu bakalářské práce jsem si zajistill přes internet. Líbilo se mi, že jsem objednávku a údaje o práci mohl vyplnit, aniž bych musel někam chodit. Navíc se hned u objednávky spočítá přibližná cena,“ řekl student Masarykovy univerzity Dávid Varga.

Studenti z Vysokého učení technického zaplatí u většiny firem kvůli dvanáctiřádkové šabloně desek téměř dvakrát tolik než lidé z ostatních brněnských vysokých škol. Podle mluvčí Masarykovy univerzity Terezy Fojtové neexistuje žádná jednotná norma, která by pro studenty této školy upravovala vazbu diplomových prací. „Formát vazby se řídí zvyklostmi na jednotlivých fakultách a katedrách,“ vysvětlila Fojtová.

Tabulka základních služeb vybraných brněnských firem

 

 Zuzana Brandová

 

 Celý článek si můžete přečíst na stránkách Stisku.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stisk Studentský deník | sobota 10.5.2014 19:00 | karma článku: 22,49 | přečteno: 1999x