Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na co lákají vánoční trhy?

Čas Vánoc sebou přináší kromě cukroví, kapra a dnů volna taky obchodní příležitost pro prodejce všeho druhu. Svým umem se nás snaží přesvědčit, že nutně potřebujeme babičce koupit potápěčské hodinky nebo strejdovi z pátého kolene fungl novou sadu froté ručníků. To je stále ještě v mezi pochopitelnosti. Co ale vězí za kouzlem tradičních vánočních trhů a faktem, že na nich každý rok utratíme nekřesťanské peníze za svařáky, klobásy a trdelníky? Čas Vánoc sebou přináší kromě cukroví, kapra a dnů volna taky obchodní příležitost pro prodejce všeho druhu. Svým umem se nás snaží přesvědčit, že nutně potřebujeme babičce koupit potápěčské hodinky nebo strejdovi z pátého kolene fungl novou sadu froté ručníků. To je stále ještě v mezi pochopitelnosti. Co ale vězí za kouzlem tradičních vánočních trhů a faktem, že na nich každý rok utratíme nekřesťanské peníze za svařáky, klobásy a trdelníky? - See more at: http://munimedia.cz/prispevek/na-co-lakaji-vanocni-trhy-8214/#sthash.Am72xHuG.dpuf Čas Vánoc sebou přináší kromě cukroví, kapra a dnů volna taky obchodní příležitost pro prodejce všeho druhu. Svým umem se nás snaží přesvědčit, že nutně potřebujeme babičce koupit potápěčské hodinky nebo strejdovi z pátého kolene fungl novou sadu froté ručníků. To je stále ještě v mezi pochopitelnosti. Co ale vězí za kouzlem tradičních vánočních trhů a faktem, že na nich každý rok utratíme nekřesťanské peníze za svařáky, klobásy a trdelníky? - See more at: http://munimedia.cz/prispevek/na-co-lakaji-vanocni-trhy-8214/#sthash.Am72xHuG.dpuf

Pro psychicky slabší jedince se sklonem ochutnat všechny nabízené speciality všech konzistencí jsou vánoční trhy velmi nebezpečným místem. Dřevěné baráčky, hodně světýlek, vůně svařáku a čerstvě usmaženého bramboráku k tomu vykouzlí atmosféru, do které se rádi a často odebíráme. Překážkou není ani potenciální umrzání končetin a zvýšení hladiny cholesterolu.

Pro našince už ale leckdy není pražský Staromák nebo brněnský Svoboďák dost, a tak vyráží zkontrolovat, jak se Vánoce dělají u sousedů. Destinace jako Německo nebo Rakousko jsou na denním pořádku. Musím se přiznat, i já jsem vyrazila o víkendu do Vídně. Primárně za jiným účelem, než srovnávat, ve kterém stánku mají lepší punč. Naše expedice čítala pět členů čtyř národností a šlo nám hlavně o to sejít se a zpomalit v našem hyperaktivním workoholickém módu.

Ano, nakonec jsme skončili na vánočním trhu. A díky mezinárodnímu zastoupení ostatních návštěvníků se dva Češi, Polka, Slovinka a Rakušák, alias členi naší skupiny, cítili jako doma. Naše rodné jazyky se ozývaly odevšad. Není divu. Slevové portály na nás chrlí výhodné nabídky na to, abychom se do ciziny jeli podívat. Cestovní kanceláře vypravují speciální autobusy a ty žluté pravidelně posilují dopravní spoje. Kde je poptávka, je i nabídka.

Začala jsem přemýšlet, proč jsou lidé ochotni utratit peníze za cestu, dvakrát dražší svařené víno a řízek, který se liší od maminčina jen urozeným názvem. Tím víc v době, kdy se snažíme ušetřit každou kačku, abychom se u stromečku dmuli pýchou, jak jsme ty dárky letos dobře vymysleli a udělali našim bližním radost.

Nechci vyznít dojmem, že tento způsob vánoční turistiky odsuzuji. Naopak si myslím, že cestování je jediná investice peněz, která dělá člověka bohatší. V případě Vánoc ale více zaleží na tom, s kým jsme, než na tom, kde jsme. Zpomalit, potkat se s lidmi, které máme rádi, a strávit s nimi hezkou chvíli – to by měly být hlavní priority Vánoc. A pokud tyto priority zastává aspoň polovina z těch, které jsem na vánočním tržišti potkala, pak je vše v pořádku. I ten svařák za čtyři eura.


Ivana Chalupová

 Článek čtěte také na munimedia.cz

Ivana Chalupová

Autor: Stisk Studentský deník | čtvrtek 11.12.2014 11:32 | karma článku: 14,76 | přečteno: 462x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 250x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma: 8,62 | Přečteno: 164x | Diskuse| Média

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma: 7,29 | Přečteno: 132x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma: 8,79 | Přečteno: 142x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR

Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.

19.10.2022 v 13:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 186x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Psa, který připomínal kostru, nalezli u chatky. Případů týrání zvířat přibývá

1. června 2024

Premium Počet brutálních případů týrání zvířat roste. Lidé z útulků říkají, že tak hrozné zacházení nikdy v...

Levné a vyrobené „na koleni“. Drogy dorazily i na Kubu, narkomafie zatím ne

1. června 2024

Premium Na Kubě, jak známo, hezky svítí sluníčko, často tam prší, takže tam dobře rostou rostliny, tedy i...

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1116x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com