Mezipatra už podesáté ukazují, že být homosexuál není nenormální

Festival gay a lesbických filmů Mezipatra slaví své první kulatiny, brněnští radní jej ale nijak nepodpořili. Jeho organizátoři o sobě přesto dávají vědět všemožnými akcemi, nejbližší se uskuteční tuto středu.

Loni navštívilo brnenský festival okolo deseti tisíc lidí. Foto: www.mezipatra.cz

Brno - I přes doporučení kulturní komise neschválili brněnští radní dotaci pro festival Mezipatra, který promítá filmy s homosexuální tematikou. Pořadatelé však připravují festival dál a doprovodné akce pořádají už teď. Jednou z organizátorek je i Klára Slivoňová.

Brněnští radní v čele s primátorem Romanem Onderkou zamítli dotaci festivalu. Už jste se s primátorem sešli, jak jste plánovali?

Přestože jsme o schůzku požádali dopisem krátce po zamítnutí žádosti o dotaci, ještě nám pan Onderka neodpověděl. Důvody, které vedly k odmítnutí, jsme se dozvěděli pouze z médií.

V případně schválení dotace byste dostali padesát tisíc, ale při dvoumiliónovém rozpočtu festivalu to není zásadní částka. Jaký význam by pro vás dotace měla?

Brali bychom ji, stejně jako případnou záštitu někoho z radnice, jako symbolické gesto, že radní uznávají význam festivalu. Díky němu se do Brna dostanou filmy, které nejsou v české distribuci, a přesto mají pro světovou kinematografii význam. Promítali je v Cannes, Torontu nebo na Berlinale. Festival do Brna přitahuje lidi z celé Moravy a prozatím je jediným festivalem, který je brněnský a odehrává se i v hlavním městě. 

V  Praze festival dotaci dostal. Nebylo by jednodušší se přesunout do hlavního města? 

Mezipatra jsou brněnský festival a to nechceme měnit. Přesun by byl jednodušší, ale tím bychom odřízli brněnské publikum. V Brně je slavnostní zahájení a první týden festivalu a pak většina organizátorů s filmy odjede do Prahy.

Na co se snažíte pořádáním festivalu poukázat?

Festival s sebou přináší detabuizaci tématu homosexuality. Ukazujeme, že být homosexuální znamená být normální. Není důvod se za to stydět, nebo se kvůli tomu nechat ponižovat.

Pořádáte ještě nějaké akce kromě podzimního promítání filmů?

K festivalu zajišťujeme výstavy fotek nebo keramiky, divadelní představení, diskuse, párty. Loni se konal i jarmark uměleckých předmětů, většinou obrazů a šperků. Kromě toho ve školách zajišťujeme promítání o HIV a AIDS.

Nejbližší akcí je kulturní happening. Co jste pro něj naplánovali?

Vystoupí na něm huební duo ČokoVoko, které představí svou novinku Homosong kritizující rozhodnutí brněnských radních nepodpořit Mezipatra. Promítneme také krátké filmy z posledních ročníků a pak se bude tančit. Začínáme od osmi v klubu Desert ve středu 15. dubna. Dopoledne nám Strana zelených a sdružení Brno 2006 předá šek na padesát tisíc, které se nám rozhodli věnovat namísto radních.

Mezipatra

Kristýna Hašková

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stisk Studentský deník | neděle 12.4.2009 12:00 | karma článku: 17,12 | přečteno: 1755x