Mezinárodní studentský klub spojuje zahraniční a české studenty

Přes Erasmus se i na brněnské vysoké školy dostávají studenti ze zahraničí. Pomáhají jim Češi z Mezinárodního studentského klubu, aby jim ukázali, jak to u nás vlastně chodí.

V minulém semestru mili zahraniení studenti možnost vyzkoušet si mimo jiné i paintball.Archiv ISC

Brno - Dvaadvacetiletá Španělka Teresa Ampudia studuje žurnalistiku na univerzitě ve Valladolid. Díky programu Evropské unie Erasmus se ale rozhodla strávit na Masarykově univerzitě v Brně školní rok 2008/2009. „Město se mi moc líbí, jen první dny tady nebyly úplně jednoduché. Anglicky zde mluví většinou jen mladí lidé. Jsem proto ráda, že se mě hned na začátku ujal můj tutor,“ říká Teresa. 

Systém tutorů, tedy českých studentů, kteří pomáhají přijíždějícím zahraničním studentům, vznikl se založením Mezinárodního studentského klubu v létě roku 2003. Klub je jedním ze spolků působících na Masarykově univerzitě. Sdružuje zahraniční i české studenty, kteří vystupují většinou právě v tutorské roli.

„Tutory přidělujeme každému přijíždějícímu zahraničnímu studentovi. Potom už je jen na něm a domluvě s tutorem, zda pomoc využije, nebo ne,“ vysvětluje prezidentka klubu a studentka Přírodovědecké fakulty Linda Hanousková. Tutorem se může stát v podstatě každý, kdo mluví cizím jazykem a je ochotný pomoci. „I pro české studenty má tutoring své výhody. Procvičí se v konverzaci, poznají jiné kultury a především, získají přátele po celém světě,“ dodává Hanousková.

Hlavním úkolem tutora je pomoci svěřencům s příjezdem i se všemi náležitostmi po něm. „Základem je odvést studenta na koleje, ukázat mu jeho fakultu a zařídit s ním průkaz na dopravu,“ objasňuje tutorka a studentka portugalštiny Jana Krušinová. Stejně tak pomáhal tutor i Terese, která si jeho práce opravdu váží. „Prošli jsme se po Brně, ukázal mi, kde nakoupit a kam zajít za zábavou,“ říká Španělka. Se svým tutorem je stále v kontaktu a řeší s ním i problémy, které se objevují v semestru.

Jediným úskalím tutorské práce je první kontakt se studentem. Ze začátku totiž komunikují jedině přes e-mail. Čeští poskytovatelé elektronické pošty často nejsou schopni rozpoznat zahraniční adresu a považují tedy takovou poštu za spam. „Nás, tutory, na to upozorňují, a proto raději kontroluju i spamy a posílám své maily z více adres. Doufám tak, že aspoň jeden se k adresátovi dostane,“ vysvětluje Jana Krušinová.

Všechno potřebné se tutoři dozvídají na informačních schůzkách, které pořádá Mezinárodní studentský klub krátce před začátkem semestru. „Nikdo se nemusí bát, že něco nezvládne. Na schůzce dostane kontakty na členy vedení kluby. Na ně se může každý tutor kdykoliv obrátit pro radu,“ říká prezidentka.

Lenka Purteková

 

 

Autor: Stisk Studentský deník | středa 25.2.2009 12:00 | karma článku: 13,30 | přečteno: 1125x