Měsíc a půl zbývá do konce výběru poplatku za svoz komunálního odpa

Do konce května mají obyvatelé města Brna čas zaplatit místní poplatek za provoz systému nakládání s komunálním odpadem. Loni tak neučinilo přes třicet tisíc z nich. Částka se jim zvýšila až na trojnásobek a může je čekat návštěva exekutorů.  

Brno – Všichni Brňané, vlastníci prázdných nemovitostí ve městě a cizinci, kteří zde pobývají déle než tři měsíce, by měli do 31. května zaplatit poplatek za svoz komunálního odpadu. Na začátku minulého roku se změnila vyhláška a částku 670 korun tak musí uhradit více lidí. „Ke změně došlo 1. ledna 2013. Předtím platily pouze osoby s trvalým pobytem na území města Brna,“ řekla vedoucí referátu poplatku brněnského magistrátu Štěpánka Viková.

Úředníci za minulý rok vybrali téměř 250 milionů korun. Z těchto peněz město hradí část systému nakládání s odpadem. „Tento systém má tři pilíře. Komunální odpad, sběr tříděných složek a sběrná střediska. Pokud to vezmeme striktně, tak z toho poplatku se platí pouze sběr a svoz, ale už ne odstranění. To platí město ze svého,“ vysvětluje referentka odpadového hospodářství a hydrologie Veronika Singrová. 

Největší problémy pro pracovníky na pokladnách přestavují cizinci. Jak kvůli obtížné komunikaci, tak z důvodů špatné informovanosti. „Rozumím tomu, že když trávím většinu roku v České republice, měla bych platit za odpad, který vyprodukuji. S tím nemám problém, poplatek jsem zaplatila. Špatné ale je, že nás o tom nikdo pořádně neinformoval. Já jsem se o tom dozvěděla jen náhodou díky Facebooku,“ prozradila slovenská studentka Dominika Braná. Podle Štěpánky Vikové magistrát oznamuje blížící se termín pro zaplacení poplatku dostatečně. „Loni jsme měli natisknuté letáky, které roznášková služba házela do schránek. Využíváme měsíčníku Metropolitan i městských plátků. Rozšířili jsme spolupráci s různými nadacemi, neziskovkami, univerzitami, menšinami i cizineckou policií. Snažíme se všude informovat. Bohužel neovlivníme to, jak s těmi informacemi v daných organizacích naloží,“ poznamenala Viková.

Složité to mají zahraniční studenti, kteří bydlí na kolejích. Ti musí platit dvakrát. „Koleje se chovají jako právnická osoba, proto odvádí a nakládají s odpadem trošičku jinak. Studenti pak musí zaplatit poplatek jak koleji v rámci ubytování, tak i městu,“ dodala Viková.

Každý rok se pracovníci magistrátu musejí vyrovnávat s neplatiči. Jejich počet se pohybuje asi kolem sedmi procent, tedy přes třicet tisíc jedinců. „Pokud někdo částku neuhradí, pošleme mu výzvu o zaplacení s určitým termínem. Pak mu případně stanovíme platební výměr, který může být až třikrát vyšší než původní cena 670 korun. Pokud ani na to nereaguje, předáme ho referátu pohledávek. Tam už řeší exekuci na danou osobu,“ sdělila Viková.

Lidé mohou poplatek uhradit bankovním převodem, poštovní poukázkou nebo na pokladnách. Ty jsou celoročně otevřeny  v ulici Šumavská 33  a od března do května i na Malinovského náměstí 3. „Mně cena vysoká nepřijde. Těch odpadů je snad stále víc. Bydlím sama a říkám si: ‚Hergot, kde se to pořád bere?' Chtěla jsem jít už teď, protože pak začne hořet termín a já nemám ráda fronty,“ prozradila plátkyně poplatku Růžena Tomková. 

Všechny informace o odpadech a výběru poplatku jsou přístupné na stránkách www.brno.cz/odpady. 

Daniela Erychlebová

Autor: Stisk Studentský deník | neděle 13.4.2014 11:11 | karma článku: 6,26 | přečteno: 467x