Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Média se zajímají jen o ty, kteří způsobují rozruch, myslí si youtuber MenT

Hvězdy internetu, youtubeři, pomalu pronikají i do časopisů a televizí. Nejodebíranější český youtuber ale stojí trošku mimo tento trend. Seznamte se, Jan Macák alias MenT.

Když v roce 2009, dnes devatenáctiletý rodák z Pardubic, začal nahrávat videa na stream.cz, bral to jako zábavu. Za sedm let, kdy natáčel sám sebe, mimo jiné jak hraje počítačové hry, se jeho přístup moc nezměnil. I když už se z koníčku stala práce, mladý youtuber ji stále bere především jako zábavu. Jeho diváky byly zpočátku převážně mladší děti sledující videa o hře Minecraft. Dětské publikum sice stále přibývá, ale starší diváci jeho videa neopouštějí, svoji pozornost pouze směřují na jinou část jeho tvorby. „Za dobu, co natáčím, pozoruji, že mě čím dál víc sleduje skupina lidí od osmnácti let výš. Píší mi, že dřív mě sledovali kvůli hrám, ale ty už je moc nebaví a nemají na ně čas. Před spaním nebo když mají volnou chvíli si místo toho pustí můj vlog, který je pro ně uklidňující. Říkají mi, že jsem pro ně inspirace, a že chtějí cestovat nebo zkrátka dělat to, co já,“ přiznává Macák.

Youtubeři se v posledních letech těší rostoucí slávě, jsou z nich celebrity. Spousta z nich vydává knihy, objevuje se v televizi a ve filmech a prodává vlastní kolekce oblečení. Mohlo by se zdát, že YouTube je pro některé tvůrce videí lehkou cestou ke slávě. Jan Macák sice nikdy YouTube jako prostředek k přesunutí se například do televize nebral, svou budoucnost ale nevidí bezpodmínečně na YouTube. „YouTube není místo, kde zůstanu navždy. Nevím ale, jestli se přesunu do televize. Hodně záleží na tom, jak se televizní stanice budou dotvářet. Jestli vůbec a jak zareagují na internet, jestli budou obsah minimálně upgradovat nebo přijdou s něčím novým,“ popisuje svou budoucnost Macák. „Kdybych skoncoval s YouTube, rozhodně bych rád zůstal u internetových médií. V tuhle chvíli jsem ale na YouTube spokojený, líbí se mi ta volnost,“ dodává.

Klasická média jako televize, rádio a noviny, si nové generace slavných začala také všímat. Ne vždy je však ukazují v dobrém světle. Poměrně známým případem v médiích byla kauza youtuberů říkajících si TvTwixx, kteří do odstaveného autobusu hodili petardu a tím ho zničili. Z celé akce na jejich kanálu vyšlo video, které mělo za účel jediné, a to získat co nejvíc zhlédnutí. „Spousta mých kolegů se snaží vytvořit kontroverzní obsah se spoustou reklam a tím vydělat co nejvíc peněz. To je podle mě špatně a YouTube to degraduje. V očích těch, co se o YouTube scénu až tak nezajímají, nás to hází do jednoho pytle. O lidech jako jsem já a o dalších bezproblémových youtuberech se tolik nepíše. Mainstreamová média píší o těch, co vyvolávají rozruch,“ myslí si Macák. 

Ve svých videích, ať už na hlavním nebo vedlejším kanále, se snaží být nekontroverzní. Přesto si i jej média více všimla. Na začátku srpna letošního roku se na Macákově vedlejším kanále objevilo video s názvem „Ztracen v opuštěné továrně“. V osmadvacetiminutovém videu prochází s kamarády areálem rozpadlé továrny pardubické Tesly. V popisku a závěru videa sice upozorňuje, že návštěvu místa vzhledem k jeho stavu nedoporučuje, ale podle reportáže České televize video vyvolalo mezi dětmi o toto místo zájem. „Do objektu Tesly jsme šli hlavně s uměleckým úmyslem. Chtěli jsme fotit a natočit videa. Ve videu jsme zdůraznili, že nikomu nedoporučujeme do rozpadlých objektů vstupovat,“ podotýká mladý youtuber. I přes tato varování však některé mladší diváky k návštěvě Tesly inspiroval, což přesně ukazuje, jak moc youtubeři dokáží své diváky ovlivnit.

Vlivu youtuberů na mladší generace si začínají všímat i různé firmy a snaží se ho využít. Můžeme tak vidět reklamy od cereálií po elektroniku, ve kterých figurují tváře internetových celebrit. Otázkou je, na kolik procent jsou u jednotlivých youtuberů při nabídce reklamy důležité peníze a v jaké míře samotný produkt. Youtuber MenT na to má jasný názor. „Nechci propagovat produkt, se kterým bych nebyl spokojený a nebyl ochotný za něj sám zaplatit. Kdybych to udělal, poškozoval bych jen sám sebe. Moje spolupráce jsou z většiny dlouhodobé. Například s Asusem spolupracuji už dva roky. Jejich produkty jsem používal i před tím, než ke spolupráci došlo. Lidi ví, že jejich výrobky skutečně používám a mám je rád. Myslím si, že v téhle podobě je spolupráce dobrá jak pro mě, tak pro firmu i pro diváky.“ 

I když by se mohlo zdát, že největší sláva českého YouTube pomalu opadá, počty odběratelů u jednotlivých tvůrců videí neklesají, ale naopak stále stoupají. Jan Macák je stále blíž hranici jednoho milionu odběratelů. Je však jen na něm, zda tohoto milníku dosáhne nebo ne. 

Jan Macák

Jan Macák se narodil 28. července 1997 v Pardubicích. Po studiu na anglickém gymnáziu se začal naplno věnovat natáčení videí. V současné době odebírá jeho kanál na YouTube přes osm set třicet tisíc lidí. Kromě hraní počítačových her rád cestuje, v poslední době hlavně po Asii. 

Autor článku: Karolína Bulisová

Autor: Stisk Studentský deník | neděle 30.10.2016 23:18 | karma článku: 17,32 | přečteno: 556x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 250x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma: 8,62 | Přečteno: 163x | Diskuse| Média

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma: 7,29 | Přečteno: 132x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma: 8,79 | Přečteno: 141x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR

Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.

19.10.2022 v 13:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 185x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com