Masarykova univerzita demonstrativně vyvěsila vlajku Tibetu

Masarykova univerzita vyvěsila vlajku Tibetu jako symbolický nesouhlas s prohlášením vládních špiček k podpoře vztahů s Čínskou lidovou republikou na úkor Tibetu. Rektor doufá, že se k jeho gestu připojí i další univerzity.

Brno – Návštěva Dalajlamy v České republice rozpoutala politickou debatu o postoji země vůči Číně a Tibetu. Vedení Masarykovy univerzity se proto rozhodlo veřejně demonstrovat své sympatie k Tibetu a dnes krátce před polednem vyvěsilo na Rektorátu tibetskou vlajku. "Univerzita by měla stimulovat veřejnou debatu," konstatoval rektor univerzity Mikuláš Bek. Doufá, že ho ostatní české univerzity v tomto postoji podpoří.

Tímto gestem chce Bek symbolicky demonstrovat nesouhlas s českou zahraniční politikou. Kancelář prezidenta včera zveřejnila prohlášení, v němž proklamuje své strategické zájmy v Čínské lidové republice a distancuje se od vládních představitelů, kteří se s Dalajlamou setkali. „Podle rektora by měla škola vychovávat k národní hrdosti a hrdosti na ústavní činitele, kteří nepřekračují standardy mezinárodní politiky,“ uvedla mluvčí univerzity Tereza Fojtová. Zároveň dodává, že tyto standardy vnímá rektor jako překročené.

Řada českých univerzit se každoročně zapojuje do projektu Vlajka pro Tibet, kterou pořádá organizace Lungta. V březnu 2016 se akce účastnilo kolem sta škol. Projekt mimo jiné podpořila i brněnská Masarykova univerzita a Karlova univerzita v Praze.

Autor: Stisk Studentský deník | středa 19.10.2016 12:41 | karma článku: 17,18 | přečteno: 633x