Má mise možná nekončí, říká trenér volejbalistek Přemysl Kubala

Brněnské volejbalistky skončily pod vedením nového trenéra Přemysla Kubaly v extraligovém čtvrtfinále. Stále aktivní hráč dotáhl podceňovaný tým až do play-off. Jeho svěřenkyně ale nestačily na Přerov.

Přemysl Kubala se už od útlého dětství věnuje sportu. Po dvou letech u fotbalu jej zlákala hra pod vysokou sítí. "Fotbalu vděčím za rychlost, ale na střední škole jsem vyrostl asi o dvacet centimetrů a rozhodl se začít s volejbalem," dodává muž, který dnes měří přes dva metry. Po několika letech halového volejbalu si zranil rameno, po jeho vyléčení začal v roce 1998 s tehdy téměř neznámým plážovým volejbalem. Do povědomí fanoušků se zapsal v loňském roce na olympiádě v Londýně, kde spolu s Petrem Benešem byli nejstarší dvojicí turnaje. Kromě solidního sedmnáctého místa zaujali smyslem pro fair play, dnes už ve sportu málo vídaným.

Po olympiádě začal Kubala hrát po boku Martina Lébla a spolu čekají na příští hry v Riu. Pomalu však začal pošilhávat i po trenérském angažmá. V rodné Ostravě se nedohodl, avšak už v prosinci přišla nabídka z ženského týmu KP Brno. "Moc jsem si této možnosti vážil," vzpomíná Kubala, který se koučem stal nedlouho po operaci hlasivek. "Aspoň na holky nebudu řvát," uvedl s humorem sobě vlastním pro brněnský deník, když přebíral žezlo po Stanislavu Václavíčkovi.

Nezkušený tým dokázal svým poctivým přístupem pobláznit a vytáhl jej mezi nejlepší osmičku. V prvním kole narazil Brňanky na Přerov a Kubala burcoval hráčky v cestě za vytouženou medailí. Ve třech zápasech však jeho svěřenkyně ukořistily pouze jediný set a brány semifinále neprorazily. "Přerov vyhrál díky svým zkušenostem, postup si zasloužil," okomentoval Kubala sérii bezprostředně po skončení posledního zápasu a opět tak ukázal svůj charakter, když nehledal žádné výmluvy.

Jestli bude u týmu pokračovat je otázkou spíše pro klubové vedení. "Já sám bych o prodloužení spolupráce rád uvažoval," řekl Stisku v pozápasovém rozhovoru. Pokud hledají brněnští manažeři poctivého člověka, měla by být jejich volba jasná. Kubala čas před novou sezonou vyplní volejbalem - jako hráč začne spolu s Martinem Léblem usilovat o účast na olympiádě v Riu de Janeiru v roce 2016. Pokud se mu tento cíl podaří dosáhnout, může se stát nejstarším volejbalistou her.

Martin Vojáček 

Více názorových článků najdete zde

Autor: Stisk Studentský deník | čtvrtek 28.3.2013 20:27 | karma článku: 19,68 | přečteno: 202x