Lidé nevolí kvůli pocitu marnosti, shodují se odborníci

Předčasné volby do Poslanecké sněmovny jsou nejaktuálnějším tématem několika předchozích týdnů. Jednotlivé strany se snaží mobilizovat Čechy, aby k urnám přišli a vhodili do nich hlas právě jim.

Brno – Nedůvěra, rozčarování, frustrace, ale i zapomnětlivost vyřídit si volební průkaz. Nejen z těchto důvodů Češi nechodí k volbám. Od sněmovních voleb v roce 2002 se volební účast drží okolo šedesáti procent, jak uvádí Český statistický úřad. Letošní sněmovní volby jsou už od zmíněného roku třetí v pořadí. Jsou i tentokrát lidé rozhodnutí vzdát se svého práva hlasovat?

„Pro mě je to jen banda zlodějů, co na nás normální lidi kašle a bere nám všechno, co může. Hrabou si jen sobě do kapsy,“ postěžovala si třeba Lucie Sádlíková z Bučovic. „Volit jsem byl pokaždé, ale letos poprvé nejdu. I když se dříve poštěstilo a byli zvoleni ti, které jsem chtěl, nic se nezměnilo. Plané sliby ve mně vzbudily mírný pocit bezmoci cokoliv změnit v lepší zítřky,“ uvedl zase pětadvacetiletý Jakub Pouska.

Podle politologů je toto smýšlení zcela běžné nejen v Česku, ale i ve většině západoevropských zemí. „Důvodů pro pokles volební účasti je celá řada, pocit marnosti je jedním z nich. Obraz politiky je extrémně špatný, důvěra v politické strany a instituce malá, zklamání z jednotlivých vlád velké. Volby pak nemají potřebný mobilizační efekt, a to ani ty předčasné,“ vysvětlil politolog Otto Eibl z brněnské Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.  Jako další faktory neúčasti uvedl Eibl i blízkost programových dokumentů, se kterými strany přicházejí, a také negativní kampaně.

Vliv mediálních kampaní však popřel sociolog médií Masarykovy univerzity Jaromír Volek. „Kampaň vzhledem k volební účasti ve své základní úrovni nehraje roli. Jedině, když se během ní stane něco mimořádného, když se někdo zachová neeticky nebo naopak selže. Letošní kampaň je ale ohromně nudná,“ uvedl Volek. Čtyřicet procent českých nevoličů jsou podle něj lidé, kteří se cítí vyloučeni z politického systému a nevidí žádné zprostředkování mezi vlastním jednáním a chováním politické elity. Dostavuje se u nich pak pocit, že je jejich hlas zbytečný. Zároveň prohlásil, že s příštími generacemi se volební účast nezlepší. „Je to v kultuře, je to v jejích genech. Pokud budete chtít přežít, ono vás to časem semele, anebo utečete do toho ghetta čtyřiceti procent nevoličů,“ uzavřel Volek.

Volby do Poslanecké sněmovny začínají v pátek 25. září ve dvě hodiny odpoledne a končí v sobotu 26. září ve stejný čas. Jak budou vypadat letošní čísla volební účasti se však dozvíme až po zveřejnění výsledků v sobotu večer.

Tomáš Kremr

O výsledku předčasných voleb do Poslanecké sněmovny informujeme na stránkých Stisku.

Autor: Stisk Studentský deník | pátek 25.10.2013 19:59 | karma článku: 8,91 | přečteno: 816x