Lidé mohou ovlivnit podobu rozpočtu Jihomoravského kraje

Nové silnice, domy pro seniory či více pracovních míst mohou sami obyvatelé Jihomoravského kraje do konce října v rámci projektu „Váš kraj, Váš rozpočet“ zařadit mezi priority chystaného krajského rozpočtu. 

Jižní Morava – V běžné praxi se lidé mohou vyjádřit k návrhu rozpočtu až se zveřejněním jeho návrhu, patnáct dní před projednáváním zastupitelstva kraje. Jihomoravský kraj však nabízí lidem možnost vyjádřit se k rozpočtu už při jeho přípravě, a to po celý říjen. 

Dotazník, dostupný na webu kraje, obsahuje deset okruhů. Každý z nich se dělí na dalších pět aktivit, ze kterých může člověk vybírat tu, kterou upřednostňuje a kam by podle něj měly směřovat peníze. „Lidé si mohou zvolit maximálně deset aktivit a kromě toho je možné vznést i konkrétní podnět k návrhu rozpočtu,“ uvedla krajská mluvčí Denisa Kapitančiková. Mezi konkrétní podněty, které zatím v anketě zazněly, patří podle Kapitančikové podpora konání Velké ceny silničního motocyklu v Brně, dokončení dálnice mezi Brnem a Vídní, větší podpora zařízení pro seniory, zvýšení kapacit základních uměleckých škol či prodloužení linek Integrovaného dopravního systému. „Vedení kraje skutečně záleží na názoru lidí, neboť usnadní lépe se orientovat v tom, jakým prioritám přikládají váhu a co od kraje očekávají,“ prohlásil jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Skeptický k dotazníku je Ondřej Sliš, který studuje politologii a hospodářskou politiku na Masarykově univerzitě. „Dá se to vnímat tak, že má člověk lepší kontrolu nad tím, kam půjdou peníze. Naopak by se dalo vytknout, že u jednotlivých kategorií v dotazníku nemůže člověk zaškrtnout možnost, že neschvaluje žádné dotace do některého z oborů nebo že by se měl klást důraz na rozpočet, který není schodkový,“ podotkl Sliš.

V závěru dotazníku je ještě několik polí pro vyplnění identifikačních údajů. Lidé je mohou, ale taky nemusí vypsat. „Tyto identifikační údaje umožní sestavit kvalitnější a podrobnější vyhodnocení dotazníků,“ vysvětlila Kapitančiková. Ondřej Sliš to vidí ale trochu jinak. „Mít u voliče kontakt, údaje o něm a jeho preference, je splněným snem každého politika. Může potom přesněji zaměřit politickou kampaň,“ prohlásil.

Přehled preferencí všech občanů podle dotazníku zveřejní vedení kraje na webu do čtrnácti dnů po ukončení hlasování v dotazníku. „Jednotlivými podněty občanů se bude zabývat krajská rada a všechny podněty pak využije k sestavování rozpočtu,“ uvedla Kapitančiková. 

Marek Osouch

Více si můžete přečíst také na www.munimedia.cz.

Autor: Stisk Studentský deník | sobota 25.10.2014 19:02 | karma článku: 7,39 | přečteno: 278x