Kofein lenost nezažene

Kofein v jakékoli podobě je ve zkouškovém období mezi mými kamarády hodně skloňované slovo. Tabletky, čaje, káva, energetické nápoje i tyčinky. To vše jsme schopní spolykat, abychom se víc naučili.

Kavu pijeme casteji na chut, ale i ona ma povzbuzujici ucinkyFoto: Michaela Tunkova

Jestli si skvělý účinek kofeinových dobrot jenom namlouváme, nebo opravdu nějaký je, toť otázka. Ale spoléháme na ně, jako by samotné jejich požití způsobilo naše osvícení.

Guarana je podle obalu tablet jednoho farmaceutického výrobce liánovitou rostlinou pocházející z tropických pralesů Amazonie. Po staletí ji požívali amazonští indiáni jako elixír života. Na nás má působit podobně. Má snížit únavu, podpořit koncentraci, výdrž a vitalitu. Většinou se s ní setkáváme v podobě tablet volně dostupných v lékárnách nebo vydatných past, které účinkují rychleji. Tablety ze slisované guarany patří mezi nezbytné studijní pomůcky studentky Jany. „Studuju dvě školy a pořád sedím v knihovně. Po dvou, třech hodinách nad knihami vždycky začnu usínat, tablety guarany mi pomáhají těmto stavům trochu předcházet,“ říká. V potravinách se pak guarana prodává ve formě sladkých tyčinek a žvýkaček.

V potravinách seženete i velký výběr energetických nápojů, které mají odstranit jak psychickou, tak

fyzickou únavu. „Kafe mi nechutná, takže když potřebuju povzbudit, dám si energy drink. Vím, že je to spíš placebo, ale člověk i to placebo potřebuje,“ komentuje Jan Sádlo. Milovníci kávy a čajů se pak povzbuzují permanentně. Zelené a černé čaje účinkují podobně jako káva, jen obsahují méně účinkujících látek. V lékárnách a specializovaných prodejnách můžete koupit i speciální čajové směsi, které podporují koncentraci, zlepšují paměť a odstraňují únavu. Mezi lidmi ale potkáte i takové, a patřím mezi ně i já, kteří si po litru čaje nebo šálku silné kávy klidně schrupnou.

Místo nárazového ládování se vším kofeinovým můžete své paměti pomoci i pravidelným užíváním lecitinu nebo čehokoli s jinanem dvoulaločným. Nebo si taky můžete zahrát pexeso. Kdykoli jsem nadávala na svou špatnou paměť, byla jsem konfrontována staršími a moudřejšími s touto skutečností. Ale pozor, malé dítě vám dá určitě na frak. Jakékoli sebekvalitnější tabletky, nápoje, pilulky a tyčinky ale nikomu bohužel nezaručí, že se na to učení nebo práci opravdu vrhne. 

Michaela Tunková  

Autor: Stisk Studentský deník | pátek 15.5.2009 13:10 | karma článku: 15,01 | přečteno: 1234x