Jsem v Brně a je mi zle. Co teď?

Probudit se s horečkou a se svaly tak rozbolavěnými, že nelze ani vstát z postele, je nepříjemné. Když je navíc lékař na druhém konci republiky v místě stálého bydliště, je to scénář jako z hororu.

Nekdy domaci leceni nestaci. Foto: Barbora Racova

Brno – Dokud je člověk zdravý, vše je v pořádku a není co řešit. Chytit ale třeba ošklivou angínu v cizím městě, to může způsobit hodně potíží. Tisíce studentů Masarykovy univerzity v Brně často řeší podobnou situaci.

Pokud takový případ nastane na konci týdne, většina studentů volí odjezd domů. Pořádnou dávku problému ale může způsobit nepříjemná nemoc na začátku nebo v polovině týdne. „Akutní případy ošetří každý praktický lékař,“ navrhla řešení doktorka Jarmila Mrázková z polikliniky ve Viniční ulici. Zároveň ale dodala, že je lepší najít si v Brně lekáře a registrovat se u něj. „U pacientů, kteří nejsou ´naši´, totiž nemůžeme dělat všechna vyšetření a testy,“ vysvětlila.

Najít lékaře však nemusí být vždy jednoduché. V Brně je jich sice hodně, zdaleka ne všichni však berou nové pacienty. Většina studentů tak sází na doporučení svých spolužáků a přátel. „Zlomil jsem si zánártní kůstku. To mi ošetřili v nemocnici, ale na rehabilitaci jsem potřeboval doporučení od lékaře. Tak jsem se musel registrovat v Brně,“ popsal svůj příběh například student Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity Vladimír Zelinka. Oslovil tedy lékaře, ke ketrému chodil i jeho spolubydlící. „Jinak bych vůbec nevěděl, kam jít,“ dodal Zelinka.

Problém nastává také tehdy, když student onemocní v den důležitého testu či zkoušení. Pak totiž potřebuje omluvenku od lékaře. Dříve mívaly školy pro své studenty vlastní doktory. Dnes tomu tak už ale není. „Při takovém počtu studentů není možné, aby měla škola vlastního lékaře, který by se o všechny staral. Pro zaměstnance ho samozřejmě máme. Studenti si ale musí poradit sami,“ vysvětlila situaci mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.

Doktorka Jarmila Mrázková doporučuje přistupovat ke svému zdraví zodpovědně. Rozhodně by prý studenti neměli nemoc jen tak vyležet. „Radím studentům, aby se v Brně registrovali. I kdyby jen na dobu studia. Málokomu se nemoc na několik let úplně vyhne a je lepší tu mít svého lékaře, který se o člověka v plném rozsahu postará,“ řekla. Doktorka dodává, že registrace zavazuje zhruba na měsíc, poté je možné se vrátit k původnímu lékaři nebo si najít jiného.

Lucie Vyčichlová

 

 


 


Autor: Stisk Studentský deník | úterý 29.9.2009 12:30 | karma článku: 5,01 | přečteno: 470x