Jedno deci Sava bych prosil, aneb jak hrůzně může vypadat alternativní medicína

Alternativní medicína už dávno neznamená jen neškodné bylinky a snahu léčit své neduhy přírodní cestou. Naopak se v poslední době objevují lidé, kteří prosazují léčbu chemickými prostředky, před nimiž však důrazně varují vědci. 

Kdo by věřil doktorům, že? Nakonec mají jenom vystudovanou medicínu.

Tohle je očividně bohužel názor ne zrovna malého množství lidí, kteří se i v dnešní době, kdy medicína neustále činí závratné pokroky vpřed, obrací k alternativním metodám léčení. Alternativní, to jsou nějaké bylinky, ne? myslíte si teď možná. Kéž by ale šlo jenom o tohle. Čím dál tím více lidí totiž prosazuje léčbu chemikáliemi MMS („Miracle Mineral Supplement“) a CDS (chlordioxid), které se mimochodem vyskytují například v bělidlech nebo třeba v čisticích prostředcích, jako je Savo. A co že mají tyto „zázraky“ vyléčit? Úplně všechno.

Savo jako zázračný všelék

Horliví zastánci tohoto druhu léčby vám budou svatosvatě přísahat, že jejich babička si takhle vyléčila rakovinu, dcera jejich sousedky se díky tomu zbavila autismu a známý známého jejich prastrýčka se zase zachránil před AIDS. A když se člověk snaží dopátrat nějakého skutečného případu, kdy tato léčba zabrala, máte prý lépe hledat. „Za tři roky je tu velké množství zkušeností. Mně samotnému referovalo několik desítek lidí o tom, že se díky MMS nebo CDS zbavili rakoviny,“ píše Ota Nepilý, který je jedním ze správců facebookové stránky zasvěcené něčemu, čemu se zkrátka nedá říci jinak než léčba Savem. Argumenty uživatelů, že dle jeho rady tyto případy hledali a ve skutečnosti vůbec nic směrodatného nenašli, se o pana Nepilého rozbíjejí jako vlny o skálu. Protože jemu samotnému přece referovaly desítky lidí, tak to musí vědět nejlépe. A to, že před podobnými přípravky zoufale varují vědci, hygienici i Státní zemědělská a potravinářská inspekce, mu samozřejmě nevadí.  

Své zdraví si klidně ničte, ale rodinu nechte na pokoji

Velká většina z nás má pravděpodobné své zkušenosti, že s podobnými lidmi se příliš argumentovat nedá. A pokud si chtějí dávat k snídani do kávy Savo, pak je to jejich boj. Celá záležitost ale začne nabírat děsivé obrysy, když se tito lidé rozhodnou ohrozit životy jiných a žádají o radu ohledně svých rodinných příslušníků. Jiní zase chtějí podobným způsobem „pomáhat“ svým zvířecím mazlíčkům. Ale může to být ještě mnohem horší. „Máte prosím vás nějaké zkušenosti s užíváním CDS kvůli epilepsii? Jedná se o dvacetiměsíční dítě,“ píše uživatelka do facebookové skupiny Užíváme CDS. V tento moment už člověk spíše musí přemýšlet o tom, zda se právě nesetkal s případem pro psychiatra nebo případně pro policii a sociální službu. Kam až může tato posedlost alternativní léčbou zajít? A kolik varování musí vědci, lékaři a hygienici vyslovit, aby tito lidé začali přinejmenším pochybovat?

Jsou zdokumentovány případy, kdy si lidé po požití podobných přípravků přivodili smrt. Takže kdy konečně někdo vyvodí skutečně závažné důsledky z toho, že někteří šarlatáni prohlašují nebezpečné chemikálie za zázračný všelék? Až někdo nedopatřením zabije vlastní dítě? Zatím se asi můžeme jen snažit rozšířit povědomí lidí, kteří neumí rozlišit mezi dobrou a špatnou radou. Protože až někdo přijde se zázračným lékem na rakovinu, můžeme si být jisti, že se o tom dočteme na prvních stránkách předních světových vědeckých časopisů, ne na facebookové stránce několika pomýlených šílenců.

Zuzana Komprdová

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stisk Studentský deník | úterý 19.4.2016 14:02 | karma článku: 29,49 | přečteno: 3366x