Jede Kudrna okolo Brna s cizinci v čele

Na zádech batůžky i krosny, v ruce mapy a piva, na rtech úsměv. Tak vypadal Rozmarný kolomaznický pochod, v jehož proudu včera Brnem prošlo stovky lidí. Událost byla zároveň předskokanem víkendového mezinárodního pochodu Jede Kudrna okolo Brna, kvůli kterému se do Brna sjely stovky turistů z celé Evropy.

Brno – U příležitosti Brněnských dnů pro zdraví se včera odehrály první akce pro aktivní obyvatele, mezi nimi právě i dvanáctikilometrový pochod mířící od brněnské Zoologické zahrady přes Holednou do Jundrova, Wilsonovým lesem na Kraví horu a odtamtud až na cílový Špilberk. „Pochodu se letos účastníme s kamarádkou poprvé a hlavně kvůli dětem. O téhle akci jsem se dozvěděla díky letáčku ve schránce,“ uvedla Markéta Urbanová. Celá trasa stezky je značena modrými šipkami a fáborky, účastníci na startu dostanou mapu trasy„Letošní cíl není jako každoročně na nádvoří Špilberku, ale u jižního bastionu hradu. Z finančních důvodů také tento rok chybí kapela,“ řekla jedna z organizátorek, Jana Janžová.

  

Páteční kolomaznický pochod byl však jen lehkou rozcvičkou pro víkendový čtyřiačtyřicátý ročník mezinárodního pochodu Jede Kudrna okolo Brna. „Před akcí se přihlásilo asi tři sta padesát lidí ze zahraničí a očekáváme, že dalších tři sta se zapíše přímo tady. Účast Čechů se pohybuje do tří set, není moc veliká, protože mnoho z těch, kteří se obvykle účastní pochodů v zahraničí, zde dělá organizátory a různě pomáhá právě cizincům,“ upřesnil organizátor Zdeněk Cabalka a dále pokračoval: „Největší skupina je z Holandska, účastní se pravidelně a čítá třicet šest členů. Dále přijel autobus turistů z ruského Vladivostoku a také tady jsou menší skupiny z Německa a dalších zemí.“ 

  

  

Na dnešní den, ale i na neděli jsou naplánované trasy dlouhé od deseti do čtyřiceti kilometrů. Večery vyplní společenská zábava s hudbou a v neděli závěrečný ceremoniál s předáním ocenění. „Někteří z mých přátel jsou zde už po jedenácté, jiní teprve po druhé, ale všichni máme tyhle typy pochodů rádi. V naší zemi je to populární. Plán je takový, že dnes ráno začínáme, a až vylezeme nahoru, tak si zajdeme do hospody na pivo a guláš a taky párky s chlebem, to máme na Česku rádi,“ řekl holandský turista Udo Stam.

V každé zemi se za rok může, podle pravidel Mezinárodní ligy chodců, která se na akci podílí, konat jen jedna podobná akce. „Já jsem tyhle pochody Ligy chodců začal zdolávat loni a už jsem byl dvakrát v Rakousku, za pár týdnů pojedu podruhé do Německa a v květnu do Lucemburska. Včerejší brněnský pochod se mi taky líbil a už se těším na víkendovou túru,“ řekl Jan Rosák.

 

Anna Macíčková

Autor: Stisk Studentský deník | sobota 28.9.2013 0:14 | karma článku: 8,90 | přečteno: 440x