Hledám brigádu. Zn.: Jakoukoliv

Hledáme pružnou, iniciativní, samostatnou, šikovnou, veselou a schopnou osobu pro administrativní práci v kanceláři pro naše projekty. Tak zní jeden z mnoha inzerátů nabízející možnost brigády, které se objevují na internetu. A odměna za flexibilitu, iniciativu, samostatnost a ještě mnohem více? Sedmdesát korun na hodinu.

S hledáním brigády při studiu se každoročně potýkají tisíce vysokoškoláků. O možnosti pracovat v oboru, který vysokoškoláci studují, si může většina studentů nechat jen zdát. V žebříčku celorepublikově nejčastěji nabízených brigád drtivě převažují manuální, či nijak nespecializované druhy prací. Setkat se tak lze s nabídkami na rozdávání letáků, přímé oslovování lidí v terénu či práci v některém z call center. O specializované druhy brigád v oborech, které vysokoškoláci studují, je velká nouze. Leckdy tak mladí lidé musí vzít zavděk jakoukoli brigádou.

„Dělala jsem snad všechny možné brigády. Začínala jsem úklidem kolejí na Strahově, pak jsem roznášela letáky, dělala jsem za barem nebo v Penny Marketu, odkud mě ale vyhodili," popsala začátky svých brigád jednadvacetiletá studentka Národohospodářské fakulty VŠE Monika Sedlická.

Výčet jejích brigád však tímto zdaleka nekončí. "Přes  sestřinu kamarádku jsem si pak našla práci jako asistentka v internetovém obchodě, ale tam jsem po čase také skončila, protože jsem měla šedesát korun na hodinu. Mezitím jsem dělala jednorázově hostesku nebo vyplňovala dotazníky. Poté jsem dělala recepční v marketingové společnosti a nakonec jsem našla brigádu, kterou mám až do současnosti, což je stevardka u Českých drah,“ zrekapitulovala Sedlická všechny své dosavadní brigády.

Podobnou zkušenost má i velká část vysokoškoláků v celé republice. Najít brigádu v oboru, který mladí lidé studují, může být v případě některých oborů velmi problematické. Nejlépe jsou na tom studenti informatiky. „Je pravda, že uplatnění nejlépe nacházejí studenti informačních technologií. Po této oblasti je velká poptávka. Pokud se tedy tito studenti mají zájem angažovat už v průběhu studia, práci vždycky najdou,“ okomentoval stávající situaci na pracovním trhu Branch Manager personální a poradenské agentury Grafton Recruitment Michal Toman.

Rozhodující roli v nabídce brigád sehrává i to, jaká odvětví se v dané lokalitě nejvíce uplatňují.

„Brno je hodně průmyslové město, proto je manuálních brigád větší dostatek. Oproti tomu  Praha je více zaměřená na sektor služeb,“ dodal Michal Toman.

Bohužel právě manuální práce patří k nejhůře placenému typu brigád. Na nejnižších pozicích ve výrobách se podle Tomana finanční ohodnocení pohybuje okolo padesáti až šedesáti korun na hodinu.

V případě úžeji specializovaných prací se ovšem může odměna vyšplhat až na sto padesát korun za hodinu. Příkladem může být již zmiňovaný sektor informačních technologií.

V určitých případech samozřejmě existují brigády, kde by studenti mohli uplatnit své stávající znalosti a schopnosti z oborů, které studují. „V určitých oblastech jako je informatika nebo technické obory, případně i v administrativě v době letních dovolených lze využít znalosti studentů z jejich oborů. Pravdou ovšem je, že firmy potřebují flexibilní pracovní sílu. Například supermarkety, které potřebují rychle reagovat na výkyvy v nákupech, nebo spediční firmy. Před Vánocemi to mohou být firmy, které dělají inventury, a těch jsou samozřejmě spousty, případně hledají firmy brigádníky do oblasti administrativy nebo marketingových výzkumů,“ vysvětlil Toman.

Jak se zdá, situace se na pracovním trhu  v dohledné době pro vysokoškoláky jen tak nezlepší. I nadále se budou muset často spokojit se špatně placenými a nekvalifikovanými pracemi, nicméně často mohou být rádi i za ně.

Ivana Milenkovičová

 

Přečtěte si také: Panika kolem ACTA není odůvodněná

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stisk Studentský deník | neděle 11.3.2012 17:04 | karma článku: 17,17 | přečteno: 2202x