Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Filmy, které příští rok filmový fanoušek nesmí minout

Velké věci čekají příští rok filmové fanoušky v potemnělých sálech kin a multiplexů. V nabídce jsou velkolepá sci-fi, akční orgie i depresivní thrillery. Kterým snímkům se vyplatí věnovat peníze za vstupenky?

Některé filmy zklamou, jiné naopak příjemně překvapí. Tak je to se vším. V některých případech se ovšem dá velice snadno odhadnout, že určitý film za těch sto padesát korun za lístek do kina bude stát. V následujícím žebříčku je zahrnuto deset filmů z příštího roku, u nichž je pravděpodobnost úspěchu velmi vysoká.

Prometheus

Plánovaná česká premiéra: 7. června 2012

Návrat Ridleyho Scotta k žánru science fiction osobně považuju za nejdůležitější událost filmového roku 2012. Prometheus měl být původně dalším dílem dosavadní tetralogie Vetřelec. Při úpravách scénáře před natáčením se však prý samotní Vetřelci z příběhu takřka vytratili. Nakonec se tedy Scottovi fanoušci dočkají originálního sci-fi filmu, který se odehrává ve stejném vesmíru jako původní Vetřelec, přičemž mu bude dějově předcházet, ale jeho příběh má obstát sám o sobě. Oficiální propagace je zatím na samém počátku, k vidění je jen několik fotek a tajuplný plakát.

 

Cloud Atlas

Plánovaná česká premiéra: Zatím nestanovena

Nejpodivnější režisérská spolupráce roku. Německý artový režisér Tom Tykwer (Zimní spáči, Lola běží o život, Parfém: Příběh vraha, 3) právě kdesi u Berlína spolupracuje s vizionářskými sourozenci Wachovskými, kteří na svém kontě mají kultovní trilogii Matrix. Jak přesně bude výsledný film vypadat, si zatím příliš lidí nejspíš tipovat netroufne. Film v sobě bude kombinovat šest přííběhů odehrávajících se na různých místech a v různých dobách - v minulosti i budoucnosti, přičemž se jednotlivé části budou nějak doplňovat a ovlivňovat. V adaptaci románu britského spisovatele Davida Mitchella si zahraje například Tom Hanks, Hugh Grant, Susan Sarandonová a Halle Berryová. Nečtenáři knihy tedy zatím o samotném filmu příliš netuší, ale už jen jména režisérů jsou pádným důvodem pro to, se na film těšit.

 

Temný rytíř povstal

Plánovaná česká premiéra: 26. července 2012

Temný rytíř si před třemi lety vysloužil velkou mediální pozornost především kvůli předčasné smrti Heatha Ledgera, který v něm ztvárnil postavu psychopatického záporáka Jokera. Po fenomenálně povedených filmech Počátek a Temný rytíř se však zraky všech filmových fanoušků upínají k režisérovi Christopheru Nolanovi i bez toho, aby před premiérou některý z herců zemřel. Po Ledgerově Jokerovi se Batmanovi pokusí přidělat vrásky na čele záporák Bane v podání Toma Hardyho. Ten na sebe letos upozornil zápasnickým dramatem Warrior.

 

Gravity

Plánovaná česká premiéra: 29. listopadu 2012

Draamtické science fiction Gravity režiséra Alfonse Cuaróna už je dotočeno, ale zatím se mu příliš pozornosti nedostává. Příběh má vyprávět o astronautce, která jako jediná přežije vesmírnou havárii při opravě Hubbleova teleskopu, a o její snaze dostat se zpátky na Zem. O hlavní roli usilovala s trochou nadsázky polovina Hollywoodu, nakonec se ve filmu objeví Sandra Bullock a sekundovat jí bude George Clooney. Podle více než rok starých informací by se ve snímku měla objevit nejdelší scéna bez jediného střihu v historii filmu.

 

Muži, kteří nenávidí ženy

Plánovaná česká premiéra: 12. ledna 2012

Málokterý hollywoodský tvůrce má v současné době postavení jako David Fincher, režisér filmů Sedm, Klub rváčů nebo The Social Network. Každý jeho ohlášený projekt se ihned zcela automaticky dostává na seznam nejočekávanějších filmů roku. Fincher je proslulý svým perfekcionismem, takže je jen malé riziko, že by natočil něco vyloženě špatného – vždyť zatím na svém kontě nemá nic, co by se definici špatného filmu byť jen blížilo. Muži, kteří nenávidí ženy je adaptace knižního bestselleru švédského spisovatele Stiega Larssona, v němž novinář Blomkvist a hackerka Lisbeth pátrají po osudu čtyřicet let zmizelé neteře bohatého švédského průmyslníka. Už před dvěma lety přitom jedna filmová adaptace vznikla, stojí za ní původem dánský režisér Niels Arden Oplev. Ačkoli tedy Fincher nejspíš opět uspěl, jak naznačují ohlasy kritiků ze zámoří, zůstává mírná pachuť toho, že ztrácel čas na vrcholu svých tvůrčích sil příběhem, který už jednou kvalitně zfilmován byl.

 

The Hobbit: An Unexpected Journey

Plánovaná česká premiéra: 13. prosince 2012

Po několika letech příprav se příští rok před Vánocemi konečně dostane do kin první díl filmu The Hobbit. Podle knižní předlohy J. R. R. Tolkiena Hobit aneb cesta tam a zase zpátky film na Novém Zélandě natáčí Peter Jackson, který před lety zfilmoval i trilogii Pána prstenů, jíž The Hobbit dějově předchází. Rozdělení příběhu na dvě části je tvůrci vysvětlováno přílišnou obsáhlostí knihy, cynickými – a nejspíš realisticky uvažujícími – diváky pak jako touha vydělat dvojnásobek peněz. Druhý díl s názvem The Hobbit: There and Back Again bude k vidění o rok později.

 

[REC]3 Génesis

Plánovaná česká premiéra: Zatím nestanovena

Narazit na kvalitní hororový film je v dnešní době poměrně obtížné. V záplavě teenagerských remaků starých klasik a nepovedených pokračování se však občas nějaká perla najít dá. A právě to je případ španělských filmů [Rec] a [Rec]2, které vypráví o tom, jak v jednom činžovním domě v Barceloně vypukne zombie nákaza. Režiséři Jaume Balaguero a Paco Plaza dali vzniknout nové kvalitní hororové sérii, která se na začátku příštího roku rozroste o další díl, který má odhalit, kde se ona nákaza vlastně vzala. Jestli bude film možno vidět i v českých kinech, nebo až na DVD zatím není jasné.

 

Hugo a jeho velký objev

Plánovaná česká premiéra: 2. února 2012

Dobrodružnému rodinnému 3D filmu, odehrávajícímu se ve třicátých letech dvacátého století na vlakovém nádraží v Paříži skoro nikdo nevěřil. Podle zahraničních kritiků i obyčejných diváků však klasik gangsterského žánru Martin Scorsese natočil jeden z nejlepších filmů letošního roku, který oslavuje počátky kinematografie. Ben Kingsley v něm totiž hraje slavného režiséra George Meliése. Jakým způsobem Scorsese na rané období filmu upomíná, se v českých kinech dozvíme až na začátku února.

Postradatelní 2

Plánovaná česká premiéra: 6. září 2012

Někdy stačí k radosti málo. Ve filmu Postradatelní 2 se totiž skupina akčních hrdinů vypořádá s jedním nebezpečným diktátorem. S pomocí velkého množství střeliva. Žádnou přidanou hodnotu nečekejte. K hvězdám z prvního dílu Sylvesteru Stalloneovi, Arnoldu Schwarzeneggerovi, Bruci Willisovi, Jasonu Stathamovi a mnoha dalším se nově přidají například Jean-Claude Van Damme nebo Chuck Norris. Troufněte si netěšit se na film, v němž hraje Chuck Norris.

 

Mstitelé

Plánovaná česká premiéra: 3. května 2012

Na začátku května budou mít svátek všichni čeští geekové. Do kin se totiž dostane hned několik superhrdinů najednou. V jednom filmu. Několik známých postav z komiksového vesmíru společnosti Marvel se totiž konečně sejde na stříbrném plátně. Stane se tak pod režijním vedením Josse Whedona, tvůrce kultovního seriálu Firefly. Zatímco konkurenční komiksová stáj DC Comics díky Christopheru Nolanovi už jednoho svéh o zástupce – Batmana – v perfektním filmu má, hridnové Marvelu se dosud pohybovali maximálně v mírném filmovém nadprůměru. Možná to změní právě Mstitelé.

 

Jakub Smutný

Autor: Stisk Studentský deník | sobota 17.12.2011 16:45 | karma článku: 10,19 | přečteno: 1379x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 250x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma: 8,62 | Přečteno: 163x | Diskuse| Média

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma: 7,29 | Přečteno: 132x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma: 8,79 | Přečteno: 141x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR

Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.

19.10.2022 v 13:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 185x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Nehoda kamionu na osm hodin zastavila provoz na D35 u Olomouce

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  11:42

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Na Česko udeří od jihovýchodu bouřky. Hrozí kroupy a také přívalové deště

18. května 2024  11:19,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Silné bouřky dnes zasáhnou Moravu a jihovýchod Čech, v neděli pak celé Česko, uvedli meteorologové....

Slovenský soud rozhodne o vazbě pro atentátníka. Vláda zasedne ve středu

18. května 2024  11:09

Soud na Slovensku rozhodne o návrhu na vazební stíhání muže obviněného ze středečního atentátu na...

Charkovská oblast evakuovala deset tisíc lidí. Situace je kritická, míní expert

18. května 2024  11:04

Sledujeme online Ukrajina od zahájení ruského pozemního útoku v Charkovské oblasti v minulém týdnu evakuovala už...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com