Festival Expediční kamera představil nejlepší outdoorové filmy

Večer s vůní dálek a dobrodružství. V tomto duchu se včera nesl brněnský filmový festival Expediční kamera, který představil ty nejlepší outdoorové filmy uplynulé sezóny. Vítězné snímky české i zahraniční produkce vybírala porota složená mimo jiné i z hlavních organizátorů celého festivalu Daniela Hály a Davida Gladiše.

Břišní tanečnice zaujaly mnoho diváků.Věra Jandová

Brno Diváci filmového festivalu Expediční kamera měli včera možnost zhlédnout sedm filmů s dobrodružnou tematikou, extrémními sporty a divokou přírodou a poté rozhodnout o nejlepším z nich. V Brně tuto akci pořádá sdružení Naboso. Expediční kamera je festival pořádaný ve více než 130 městech České republiky. „Zájem je tak obrovský, že se města hlásí sama a organizátoři nestíhají rozesílat filmy,“ řekl hlavní brněnský pořadatel Pavel Pichler. „Jsem rád, že roste zájem o nekomerční festivaly,“ dodal.

Hlavními lákadly festivalu byly filmy o sólovém sjezdu přes řeku Kongo, putování na koňském hřbetu z Mongolska až do Evropy či o expedici do Tibetu, při níž mohou, dle slov pořadatelů, brečet i drsní horolezci. Všechny projekce sklidily velký úspěch. „Ještě jsme neviděli všechny filmy, takže nemůžu hodnotit komplexně, ale zatím jsem spokojená. Zaujal mě například snímek Co se stalo na ostrově Pam. Líbilo se mi autentické horolezecké a vodácké prostředí i obyčejné problémy dvou mladých lidí, které jsou zde vyobrazené,“ řekla pravidelná návštěvnice Eva Kalichová. „Mě zase ohromily efekty ve filmu Life Cycles,“, dodal její společník Ivan Musil.

Porotu, která vybírá hlavní snímky večera, tvoří skupina lidí znalých oboru. O výsledcích rozhodovala mimo hlavní organizátory například i  Petra Greifová, šéfredaktorka cestovatelského portálu Hedvábná Stezka či horolezec Stanislav Holec. Porota vybrala nejlepší profesionální filmy. Výsledky úspěšnosti filmů mají v rukách diváci, kteří na závěr pomocí anketních lístků volí nejlepší promítnutý film. Konečné pořadí filmů bude zveřejněno na stránkách Expediční kamery až po kompletním ukončení festivalů v republice. Brněnští návštěvníci navíc mohli slosováním anketních lístků vyhrát hodnotné ceny.

Festival nenabídl pouze promítání filmů, ale i vystoupení břišních tanců, ochutnávku arabských specialit či dominikánského rumu z třtinového cukru. Nechyběl ani pravý arabský čaj.
Brněnští organizátoři plánují uspořádat festival i příští rok, ale zřejmě se nebude jako tradičně konat v Sálu B. Bakaly. „Turistické centrum odmítlo festival dále dotovat, proto jsme nuceni změnit místo konání,“ řekl Pichler. Mluvčí Sálu B. Bakaly Kristýna Malíková uvedla, že turistické centrum se orientuje spíše na turismus, a proto chce ukončit spolupráci na některých kulturních akcích. „Veškeré náklady pak budou muset uhradit organizátoři, což často nebude v jejich silách.“ Pichler ještě dodal, že jedním z možných míst je pro příští rok brněnské planetárium, ale kvůli výši nájmu to zřejmě nebude reálné. 

Včerejší Expediční kamera ukončila brněnský třetí ročník této akce. Na jiných místech republiky ale festival pokračuje až do 22. března 2012.

 

Věra Jandová

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stisk Studentský deník | pátek 16.3.2012 22:26 | karma článku: 17,10 | přečteno: 850x