Falešný Ovčáček: Příznivci pana prezidenta mě nemají příliš rádi

Před dvěma týdny se objevil na Facebooku smyšlený citát Jana Wericha, ve kterém přirovnává nacisty k mohamedánům. Citát sdílel tvůrce falešného účtu mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka. Recesi však velké množství uživatelů nepochopilo.

Veřejnosti se v posledních dnech naskytla možnost spatřit ilustrační situaci přejímání neověřených informací. Na názor k celé situaci jsem se ptal majitele falešného účtu Jiřího Ovčáčka, který si z opodstatněných důvodů přeje zůstat v anonymitě.

 

Proč zrovna Werich?

Werich je specifická osobnost moderních českých dějin. Byl velmi vzdělaný, ale zároveň uměl oslovit obyčejné lidi. A vzhledem k tomu, že byl morálně flexibilní a dokázal se přizpůsobit režimu, ale zase ne tak moc, berou ho lidi z celého politického spektra. Je to ideální důvěryhodná postava.

 

Jsou tedy lidé důvěřiví a lehce ovlivnitelní názory slavných osobností?

Nezáleží samozřejmě jen na výběru postavy, ale důležité to je. Ostatně těch "zaručeně věrohodných citátů" od Masaryka, Čapka či Lincolna jsme všichni už viděli na sociálních sítích bezpočet. Čtenáři takovým citátům věří, protože nepředpokládají, že by si někdo dovolil takovou osobnost zneužít k manipulaci. A to je samozřejmě mylný předpoklad.

 

Berete tedy tohle jako důkaz, že lidé nechápou recesi?

To by bylo hodně zobecněné tvrzení. Češi mají recesi rádi a užívají si ji, ale potřebují mít explicitně sděleno, že je to skutečně jen recese. Je tu totiž velká část lidí s nedostatečným kritickým vzděláním, což připisuju jejich špatnému či žádnému humanitnímu a společenskovědnímu vzdělání.

 

Jsou nebezpeční lidé, kteří se nepídí po pravosti informací?

Jsem přesvědčen, že jejich chování nebezpečné je. Vždyť mají volební právo. Populisti sbírají politické body a mainstreamoví politici mlčí nebo lehce přikyvují. Třeba takový Tomio Okamura nasdílí lež, která se dá lehce vyvrátit. Dovedete si představit, kolik lidí je schopen oslovit, když si, na rozdíl od mého recesistického profilu, platí facebookovou reklamu?

 

Tuším, že má běžně desetitisíce zhlédnutí. Překvapila Vás reakce médií?

Mě hlavně překvapila ta obrovská odezva uživatelů Facebooku. Předpokládal jsem, že se několik lidí nachytá a budou to považovat za fakt, ale nečekal jsem, že to z mého profilu nasdílí 2 500 lidí a z profilu Kláry Samkové víc než 6 000. To jsou obrovská čísla. Díky téhle kauze jsem jen svým falešným účtem tento týden oslovil víc než půl milionu lidí. Celková čísla dosahu tak mohla být v řádech jednotek milionů. Proto jsem rád, že se z iDnesu a Českého rozhlasu ozvali a citát dementovali. Považuji jejich reakci za logickou a smysluplnou. Mým úmyslem bylo vystřelit si z naivních xenofobů, nikoliv xenofobní nálady podpořit.

 

Proč zrovna z xenofobů?

Začal jsem s tím kvůli výrokům skutečného Ovčáčka, který začal hájit Zemanovy xenofobní názory.

 

Stojí za vaší facebookovou aktivitou recesistické pudy nebo je za tím určitý politický a humanitní postoj?

Ovčáčkův profil jsem si nezaložil z politických důvodů. Bylo to z nudy. Neměl jsem co dělat a po ruce jsem měl jenom počítač s přístupem na internet, tak jsem hradnímu mluvčímu založil stínový profil. Nečekal jsem, že by takový profil někdo chtěl lajkovat. Lidi ale zjevně skutečný Ovčáček opravdu baví a každý humor na jeho účet vítají.

 

Co na Vás říkají příznivci prezidenta?

Nemají mě příliš rádi. Zrovna před nedávnem jsem dostal jednodenní ban.

 

Budete tedy s "Ovčáčkovými" posty pokračovat?

Nepíšu jeho statusy nějak cíleně. Je to stejné jako na začátku. Občas se nudím a něco pustím do světa. Pak se třeba čtrnáct dní - tři týdny vůbec na jeho profil nedostanu. Takže nevím, jak dlouho za něj budu psát. Záleží jen na tom, do kdy mě to bude bavit. A také jestli nedostanu ban natrvalo.

 

Je pro Vás recese důležitá?

Pro mě osobně jsou recese a humor celkově důležité. Poskytují nadhled, dají se skrze ně snadno vyjádřit věci, které by se jinak složitě vysvětlovaly. Je například snazší rozšířit recesistický obrázek s fiktivním Werichovým výrokem než pořád dokola vysvětlovat svým přátelům, aby konečně přestali sdílet hoaxy a nejprve si ověřovali fakta.

 

Je recese nebezpečný druh zábavy, když jej špatně pochopí?

Je pravda, že nepochopená recese může nést určitá rizika. Uvědomuju si to a snažím se tomu předcházet. Když mě zaskočil nečekaný úspěch Wericha-xenofoba, sám jsem informoval Hate Free Culture a Manipulátory.cz, kteří se hoaxům věnují.

 

Proč jste si vybral pro falešný účet osobu Jiřího Ovčáček?

Je to demagog, který je sám o sobě legrační. Upřímně, při některých jeho výrocích se ptám sám sebe, jestli se také neparoduje.

 

Jan Singer

Autor: Stisk Studentský deník | středa 11.11.2015 0:00 | karma článku: 7,03 | přečteno: 142x