Exotické obory na Masarykově univerzitě? Jednoznačně vede „filda“

Studium na vysoké škole nemusí znamenat jen dřinu a nudné povinné předměty. Masarykova univerzita nabízí obory, které jsou zajímavé už svým názvem. Při bližším pohledu se často jeví ještě přitažlivější.

Brno – Studium, to je vážná věc. Nikdo ale neříká, že se u něj člověk nemůže i bavit. Lidé zapsaní  v exoticky vyhlížejících oborech Masarykovy univerzity v Brně nestudují ze zištných důvodů. Prostě je to baví.

„Studoval jsem na konzervatoři hru na klasickou kytaru a všiml si, že mnoho kytaristů má zájem se něco dozvědět o loutně,“ vysvětlil Tomáš Mutina, jak ho napadlo zapsat se do oboru Teorie a provozovací praxe staré hudby na Filozofickou fakultu. Mutina v rámci oboru studuje převážně renesanční a barokní hudbu. „ Máme individuální výuku s lektorem, ansámblovou hru i orchestrální praxi s ostatními studenty oboru,“ popsal Mutina.

Tomáš Mutina je jedním z mnoha mladých lidí, kteří se rozhodují mezi lukrativním oborem s velkým potenciálem do budoucna a tím, co je jim blízké. Podobně zvláštních a na první pohled v praxi těžko využitelných oborů je na Masarykově univerzitě celá řada. Nad ostatní jednoznačně vyniká Filozofická fakulta se spoustou možností studia exotických jazyků a kultur.

Tereza Bednářová je studentkou baltistiky se zaměřením na finštinu (existuje ještě litevská verze oboru). Finsko je pro ní zemí zaslíbenou, a tak se rozhodla finštině věnovat takříkajíc na plný úvazek. „Začala jsem se o finštinu zajímat kvůli hudbě, poslouchala jsem tamní metalové kapely,“ vysvětlila Bednářová. Podobně osobní důvody pro volbu studia měla i Marianna Bartková. „Chtěla jsem studovat jazyky. Pracovala jsem v Holandsku v hotelu a poznala tam spoustu skvělých lidí. Ne všichni ale uměli dobře anglicky a já nechtěla přijít o kontakt s nimi. Tak jsem se rozhodla spojit příjemné s užitečným,“ řekla Bartková, studentka Nizozemského jazyka, literatury a kultury ve středoevropském kontextu. Tento obor si kromě ní letos zapsal jen jeden další člověk.

Studenty podobně zvláštních a úzce specifikovaných oborů spojuje jedna vlastnost. Na rozdíl od svých vrstevníků na hustě obsazených obecnějších oborech vědí přesně, co chtějí po škole dělat. „Já budu žít a pracovat ve Finsku. Není to nemožné,“ uzavřela odhodlaně Bednářová.

Lucie Vyčichlová

Autor: Stisk Studentský deník | pátek 23.10.2009 9:00 | karma článku: 6,32 | přečteno: 1140x