Do Brna se sjeli vytrvalci na deset kilometrů. Čtyři kvůli vedru zkolabovali

Vytrvalostní běžci z celé České republiky se v sobotu sjeli do Brna, aby se utkali v běhu na deset kilometrů. Závod se konal na atletickém stadionu Moravské Slavie. Kvůli teplu zkolabovali hned čtyři závodníci.

Brno - Atletický stadion Moravské Slavie poprvé hostil mistrovství České republiky. Závod na 10 kilometrů měl čtyři kategorie. Ženy s juniorkami vybíhaly ve dvě hodiny, muži s juniory o hodinu později. V kategorii mužů čtyři běžci kvůli vysoké teplotě zkolabovali - teploměr ukazoval pětadvacet stupňů. „To horko bylo šílený, cítil jsem se jako v sauně,“ podotkl vítěz mužského závodu Lukáš Olejníček.

V kategorii mužů běželo pětadvacet koleček osmnáct závodníků. Vítěze hnala podpora domácího publika. „Jsem rád, že se mi tady povedlo vyhrát a nezklamal ty, co se na mě přišli podívat. Strašně jsem chtěl vyhrát, a to mě hnalo dopředu. První kilometry jsem přepálil, musel jsem zpomalit,“ řekl vítěz Lukáš Olejníček, který doběhl v čase 31:30.26. Výhrou získal třetí titul mistra České republiky v běhu na deset kilometrů, celkově to byla z mistrovství republiky jeho patnáctá medaile. Téměř o pětadvacet vteřin za ním doběhl druhý David Kánona a v závěsu třetí Kamil Krunka. Z juniorů zvítězil David Foller s časem 33:06.37.

Ženský závod měl o něco menší zastoupení, účastnilo se ho deset žen a tři juniorky. Mezi ženami zvítězila Moira Stewartová s časem 34:26.11. „Závod nebyl úplně podle mých představ, měla jsem v plánu běžet mnohem rychleji. Své udělalo počasí a také to, že jsem se včera vrátila ze soustředění," řekla. I přes nespokojenost měla vítězka náskok necelou minutu před druhou Barborou Jíšovou. Na třetím místě skončila Adéla Stránská, která se specializuje na běh do vrchu. Juniorskou mistryní České republiky se stala Bára Stýblová s časem 39:28.48.

Pro organizátory z Moravské Slavie bylo pořádání mistrovství České republiky premiérou, žádné problémy však nenastaly. Závod byl rychlý a časový plán byl dodržen. „Je to pro nás jedna z nejvýznamnějších akcí, nicméně pořádáme závody s daleko větším počtem účastníků. Dnešní závod byl z hlediska organizace snazší,“ vyjádřil se ředitel závodu Ladislav Zouhar.

Český rekord na nejdelší atletické běžecké disciplíně (tratě delší jak deset kilometrů se na stadionech neběhají, pozn. redakce) drží mezi muži Jan Pešava s časem 27:47.90 z roku 1998. Na své kolegy se přijel do Brna podívat. „Úroveň téhle disciplíny klesá, ale svého výletu do Brna nelituju,“ řekl. Držitelkou ženského rekordu na deset kilometrů je Alena Peterková, která v roce 2000 zaběhla čas 32:27.68.

Tereza Čaladi

Autor: Stisk Studentský deník | sobota 28.4.2018 21:20 | karma článku: 17,00 | přečteno: 362x