Dětský koutek nabízí řešení studujícím rodičům

Dětský koutek Fakulty sociálních studií v Brně je stále raritou, ačkoliv na školách v zahraničí jde o poměrně běžnou praxi.

Detský koutek najdete na Fakulte sociálních studií.Radka Šimková

Brno – Možnost odložit si na několik hodin svou ratolest a zajít si na přednášku či konzultaci by jistě ocenili nejen studenti Masarykovy univerzity, pod kterou Fakulta sociálních studií spadá. Projekt dětského koutku stojí na dobrovolnictví studentů, kteří jsou ochotni bezplatně pohlídat děti jiných studentů nebo i vyučujících.

„S myšlenkou dětského koutku přišla spoluzakladatelka Iva Šmídová, která byla na zahraniční stáži v Cambridgi a tam viděla, jak takový koutek funguje. Byla to iniciativa tehdejšího gender centra, které chtělo vytvořit fakultu přátelskou k rodičům,“ řekla koordinátorka koutku Michaela Klusáková. Dodala však, že v Anglii se za hlídání, na rozdíl od jejich koutku, platí. „Placení se snažíme vyhnout. Rodiče za hlídání buď pohlídají dítě jinému studentovi nebo mají na našich akcích přidělený nějaký úkol. Případně přispějí na akce sladkostmi nebo přinesou hračky do koutku,“ doplnila Klusáková.

Hlídání si rodiče rezervují pomocí internetu. Tam do registračního formuláře vyplní jméno, věk dítěte a kdy potřebují hlídání. Koordinátorka pak najde v seznamu chůvu, která má v dané době čas, a hlídání s ní domluví. „Rodiče ví, že jejich děti nehlídají profesionální chůvy a zodpovědnost za děti spadá pořád na ně,“ uvedla Klusáková. Chůvy nemusí mít s hlídáním praxi. Občas se ale přijde koordinátorka podívat, jak jim to jde a jak se dětem věnují. Jinou variantou je vlastní hlídání, kdy si rodiče sami někoho do koutku přivedou.

„Koutek je dobrou šancí pro ty, co chtějí dělat něco užitečného a přitom nemají zas tolik volného času. Není to velká časová zátěž a chůva si sama volí, jak často a jak dlouho chce hlídat,“ vysvětlila studentka Mariana Košíčková, které má s hlídáním v koutku zkušenosti.

„O dětském koutku jsem se dozvěděla přes kamarádku,“ řekla studentka a maminka šestiletého Ríši Eva Horáková. Syna dává do koutku podle rozvrhu ve škole a myslí si, že je tam spokojený. „Nejraději si tu stavím lego. Tety v koutku jsou moc hodné a hrají si se mnou,“ svěřil se Ríša.

Na žádné jiné české univerzitě podobné zařízení doposud neexistuje. „V Ostravě rozjíždí projekt na zmapování toho, jestli jsou dětské koutky na fakultách potřeba. Univerzita Karlova nás často kontaktuje, ale zatím koutek nezaložila,“ uzavřela Klusáková.

Radka Šimková

Autor: Stisk Studentský deník | úterý 3.3.2009 8:00 | karma článku: 13,84 | přečteno: 1024x