Děti tloustnou, ve školách jsou ale sladkosti lehce k mání

Třetina českých dětí trpí nadváhou až obezitou, stejný počet z nich si dá denně něco sladkého. Odborníci varují před dopadem cukru na tloušťku i schopnost soustředění.

Brno – Namazaný chleba hodí o přestávce do koše, za ušetřených padesát korun si raději koupí Coca-Colu a karamelovou tyčinku s čokoládovou polevou. Častý scénář svačiny na mnoha školách, který straší odborníky na dětskou výživu. Školy pořizují prodejní automaty se sladkým sortimentem. Jsou pro ně finančně výhodnější než ty s ovocem a mlékem, za které musí doplácet. Skoro třetina českých dětí má přitom nadváhu či obezitu a sladká lákadla na tom podle výživových poradců mají svůj podíl.

„Prodejní automaty v našich prostorách máme. Jsou v nich nějaké čokolády, slazené nápoje, ale i minerálky,“ uvedl zástupce ředitele brněnského Gymnázia Slovanské náměstí Miroslav Hruška. Na otázku, jestli sladkosti na dosah děti zbytečně nelákají, se brání tím, že by si je stejně koupily jinde. Automat je pro gymnázium finančně výhodný, stejně jako pro Základní školu Sirotkova v Brně. „Dříve jsme měli jen bufet, kde se prodával sladký i slaný sortiment, a jeden automat. Těch už dnes máme víc,“ řekla tamější hospodářka Ludmila Hloušková.

Podle jejích slov se děti automatu se sladkostmi zrovna nevyhýbají, škola ale nabízí i jeho zdravé verze s mlékem a ovocem, dotované Evropskou unií. Musí na ně ale doplácet za elektřinu, problém je i s trvanlivostí mléka. Automaty se sladkostmi, pitím či bagetami naopak provozují soukromé firmy, které platí za pronájem místa. Navíc může mít škola určitý zisk z každého prodaného produktu.  O tom, zda si děti více kupují ovoce nebo sladkosti, na Sirotkové přehled nemají.

Je ale zisk školy přednější než zdraví dětí? „Nápoje jako Coca-Cola obsahují velké množství cukru, umělých sladidel, kofeinu, ale také kyseliny fosforečné, která v kombinaci s oxidem uhličitým odvápňuje kosti,“ uvedla nutriční terapeutka Dana Doleželová z Diabetologického centra Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. Obzvlášť cukr je podle ní ve vyšších dávkách nebezpečný.  „Je to návyková látka, způsobuje toxické reakce v těle. Může vyvolávat hyperaktivitu nebo poruchy soustředění,“ tvrdí Doleželová a dodává, že v kombinaci se ztuženými tuky, které jsou ve sladkých tyčinkách, má přímý vliv na tloustnutí.

Podle Národní zprávy o zdraví a životním stylu dětí a školáků vypracované na základě výzkumu Světové zdravotnické organizace z roku 2010 je výskyt nadváhy a obezity u českých dětí až dvacet osm procent. Přibližně třetina dotazovaných pak přiznala denní konzumaci sladkostí. V roce 2006 se přitom počet dětí s nadváhou odhadoval na patnáct procent. Před dětskou obezitou varuje i poradkyně pro výživu Pavlína Dostalíková z pražského Nutricentra. „Ruku v ruce s nadváhou jde i diabetes druhého typu, který se vyskytuje u stále nižších věkových kategorií,“ uvedla Dostalíková.

Některé školy ale na varování odborníků reagují. Například Základní škola Husova v Brně zrušila veškeré prodejní automaty na prvním stupni, který sídlí v Rašínově ulici. „Nejen že je to nezdravé, ale způsobovalo to i neshody mezi dětmi, které si nákupy v automatu mohly dovolit, a těmi, které na to neměly. Podala jsem proto návrh na jeho odstranění, a rodiče souhlasili,“ shrnula důvody zástupkyně ředitele pro první stupeň Marcela Nečasová. S rodičovskou iniciativou se setkali i na Slovanském náměstí. „Objevila se poptávka po větším výběru minerálek a zdravých nápojů,“ připustil Hruška.

Podle anonymního průzkumu mezi brněnskými školáky je ovšem vážnost situace možná menší, než se zdá. Většina jich totiž na dotaz, zda si pravidelně kupují sladkosti ve škole, odpověděla záporně.

 

O nezdravých potravinách si přečtěte zde.

Audio k tomuto příspěvku lze poslechnout zde.

Kristýna Schneiderová

Autor: Stisk Studentský deník | čtvrtek 7.11.2013 21:50 | karma článku: 11,06 | přečteno: 524x