Cvičitelka fitness: Lidé si nás představují jako svalnaté mužatky

Mít krásné tělo a být pružný. O to jde při fitness nejvíce. Tomuto sportu se věnují muži i ženy, příliš rozšířený ale není.

Zuzana Foltýnová získala pred peti lety bronz na Mistrovství Ceské republikyFoto: Archiv Zuzany Foltýnové

Posilovat začala už na základní škole, což je u dívky velmi neobvyklé. Nejdříve cvičila jen pro radost, časem však Zuzana Foltýnová zdvihání činek posunula dál a začala se mu věnovat profesionálně.


Jak jste se k fitness dostala?


Nejdřív jsem chodila pravidelně do posilovny, čistě pro zábavu. Ke sportu jako takovému mě pak přivedly v sedmé třídě na základní škole moje spolužačky, které se fitness už nějakou dobu věnovaly. Popravdě, dřív jsem ani netušila, že cvičení fitness existuje jako závodní sport.


Jaká byla reakce okolí, když jste se rozhodla pro tento netradiční sport?


Rodina se nejdřív bála, že budu na holku moc svalnatá. Po menších úspěších mě ale začala podporovat. A kamarádi se k fitness stavěli jako k úplně normálnímu sportu.


Kolik času jste trávila tréninkem a přípravou na soutěž?


Přípravě jsem věnovala skoro každý den. Bylo nás deset holek. Dvakrát týdně jsme měly trénink  gymnastiky. Někdy až čtyřikrát týdně jsem chodila do posilovny. Ve volném čase jsme nacvičovaly sestavu na závody. Před soutěží pak nastal tvrdý režim a dieta, kterou jsem já jako milovník jídla nesnášela. (směje se) Vařené kuře, rýže, rýžové chlebíky. Ale dalo se to  přežít.


Jak taková soutěž vypadá?


Při pózování se pro větší vyrýsování svalů soutěžící namažou hnědým mastným sajrajtem. Pak je vtipné nasoukat se do plavek, aniž by si je umazali. U sestavy platí pravidlo čím náročnější, tím lepší. Měla by zahrnovat také gymnastické prvky. Je už na vás, jestli ji pojmete humorně, přijdete tam v nějakém kostýmu a pobavíte publikum, nebo jen odcvičíte své dvě minuty.


Nedělalo vám problém spojit trénink se školou, když vám zabíral tolik času?


Sportovala jsem od malička, takže jsem se naučila stíhat obojí. Pak mě ale přijali na gymnázium a musela jsem se rozhodnout, čemu dám přednost. Rozhodla jsem se pro vzdělání a závodní kariéru pomalu pověsila na hřebík. Teď už se fitness aktivně nevěnuji. Stále ale ráda zajdu do posilovny zavzpomínat na staré časy. (usměje se)


Co patří mezi vaše největší úspěchy?


Největší úspěch byl, když jsem obsadila před pěti lety druhé místo na Mistrovství Moravy a Slezska mužů a žen v Havířově. Tím jsem se kvalifikovala na Mistrovství České republiky, kde jsem skončila třetí.


Věnuje se tomuto sportu hodně žen nebo je to spíš mužská záležitost?


Řekla bych, že ve fitness je více mužů než žen. Mnoho žen se bojí, aby se z nich nestaly mužatky s hromadou svalů. Jiné o tomto sportu nemají ani ponětí.

Šárka Hurdálková

 

 



Autor: Stisk Studentský deník | úterý 28.4.2009 13:00 | karma článku: 15,80 | přečteno: 4406x