Cítím se lépe až díky čínské medicíně, říká Tereza K.

Zdravotní problémy vršící se jeden na druhý. „Bylo mi neustále špatně. Doktoři jen tápali a nikdo nevěděl, co se mnou je. Hodně to ovlivnilo můj psychický stav,“ říká dvacetiletá Tereza K. Přes jógu se dostal k východní medicíně.

Porucha jater znamená například zákaz alkoholu. Špatný trávicí trakt Tereze způsoboval neustálé nevolnosti, ať už snědla cokoli. „Problémy jsem měla od patnácti let. Po fyzickém zhroucení jsem začala chodit na jógu, abych trochu zesílila. Tam jsem se seznámila s Filipem, který mi vyprávěl o čínské medicíně a veganství. Moc jsem tomu nevěřila, ale neměla jsem co ztratit,“ popisuje Tereza.

Veganská strava neumožňuje konzumaci žádných živočišných produktů. Tereza ji praktikovala asi měsíc a půl, myslela si, že jí pomůže. Když se velký úspěch nedostavil, rozhodla se vyzkoušet druhý tip, a to tradiční čínskou medicínu. 

Západ pouze tlumí příznaky

Tereza si smluvila schůzku v Institutu, kde se čínskou medicínou zabývají. Přišla do ordinace s masážním lehátkem a velkým stolem. Místnost zútulňovaly teplé barvy a na zdi visely plakáty s akupunkturními vysvětlivkami. Prvním bodem návštěvy byla analýza těla a stravy, následovala detoxikace organismu. „Paní terapeutka hned poznala mé problémy. Viděla, jaké mám návaly horka a že se mi potí ruce. Začala tedy s baňkováním a poté mi ošetřila akupunkturní body na uchu,“ popisuje Tereza.

Baňková masáž je starověká metoda, která se v Číně využívá k prevenci nemocí zažívacího nebo vylučovacího systému. „Paní mi vysvětlila, že čínští lékaři rodiny léčili preventivně. Pokud nějaký člen rodiny přesto onemocněl, byl jeho doktorovi snížen plat. Západní medicína naproti tomu pouze tlumí příznaky, ale nijak je neřeší,“ dodává Tereza.

Příznivý výsledek po čtyřiceti minutách

Součástí dvouhodinové terapie je také takzvaná energetická psychologie. Ta zahrnuje techniky emoční svobody (EFT), neurolingvistické programování (NLP) nebo progresivní hypnózu. Tyto metody mají odstranit jak fyzické, tak psychické problémy různých povah. „Nevěděla jsem, do čeho jdu. O EFT jsem sice četla, ale moc jsem tomu nevěřila. Příznivý výsledek se však projevil už po čtyřiceti minutách. Když jsem po dvou a půl hodině odcházela z ordinace, necítila jsem žádnou psychickou nestabilitu,“ říká Tereza.

Při poslední návštěvě absolvovala autohypnózu. Do hypnotického stavu se tedy uváděla sama. „Autohypnóza mi pomáhá třeba při učení anglických slovíček,“ doplňuje Tereza. V Institutu byla už čtyřikrát a plánuje i další návštěvy. „Od té doby, co chodím na terapie, nemám psychické problémy a celkově jsem spokojenější,“ dodává. Množství zbytečných prášků Tereza vyměnila za přírodní doplňky stravy a bylinky. Pomáhají jí také teplé polévky nebo kořenová zelenina. „Fyzicky se cítím o mnoho lépe a mé trávení konečně funguje, jak má,“ uzavírá.

 

Pavlína Hornová

Autor: Stisk Studentský deník | neděle 25.10.2015 16:25 | karma článku: 15,67 | přečteno: 573x