Chybějící peníze může přinést studentský grant

Vycestovat za studiem do zahraničí nebo realizovat vlastní výzkumný projekt je snem mnoha vysokoškoláků. Největší překážkou, která stojí jejich plánům v cestě, bývá nedostatek financí. Řešením je zažádát si o finanční příspěvek v podobě studentského grantu.

Diky grantum mohou cesti studenti vycestovat za studiem do zahranici. Ilustracni foto: Ilona Dobrovolna

Brno – Agentur a nadací poskytujících vysokoškolským studentům granty je spousta. Patří mezi ně například nadace Sophia, která podporuje především talentované studenty v oblasti ekonomie a práva. „Požádat o grant ale mohou studenti všech škol, nejen studenti ekonomie a práv,“ řekla asistentka nadace Klára Štěpánková." O poskytování grantů se rozhoduje na zasedání správní rady, které se koná pravidelně každého čtvrt roku.

V uplynulých letech bylo schváleno celkem sto padesát žádostí o příspěvek, z nichž osmdesát bylo předloženo studenty vysokých škol,“ uvedla. Kromě vysokoškoláků podporuje nadace i střední školy a další instituce  působící v oblasti vzdělávání.


S žádostí o grant se mohou studenti obrátit také na Nadační fond manželů Livie a Václava Klausových. Jednou z úspěšných žadatelek byla také studentka mezinárodních vztahů Zdislava Martinková. „Grant se týkal letní školy o Islámu a politice v Baku v Ázerbájdžánu. Vyřízení trvalo pouhé dva dny, neboť jsem svou žádost poslala den před zasedáním valné hromady, která všechny žádosti posuzuje,“ řekla Martinková. Dodala, že podmínkou pro získání grantu u nadačního fondu Klausových je kromě jiného i sociální potřebnost.


Neúspěch naopak zažil Michal Vít. Grant Ministerstva školství v rámci kampaně Evropa mladýma očima nezískal. „Měli jsme v plánu udělat několik přednášek o českém předsednictví Radě Evropské unie na zahraničních středních školách. Bohužel náš záměr nebyl schválen, protože jak jsme se později dozvěděli, ministerstvo nechtělo podporovat aktivity v zahraničí,“ vysvětlil Vít. Výběr projektů byl dvoukolový a úspěšní žadatelé mohli získat až sto tisíc korun.


Dalšími poskytovateli studentských grantů jsou například Grantová agentura České republiky podporující mimo jiné vědu a výzkum v doktorském studiu nebo agentura Dilia, která poskytuje granty studentům uměleckých škol a filozofických fakult na podporu činoherních projektů.

Ilona Dobrovolná

Autor: Stisk Studentský deník | sobota 7.3.2009 17:00 | karma článku: 12,10 | přečteno: 1153x