Chuligáni jsou hodní anebo zlí hoši

Ostrým testem prošel nový policejní zákon. Hned v prvním jarním kole fotbalové gambrinus ligy se ukázali převážně polští fanoušci Baníku Ostrava. Jaké se objevují na tuto tematiku názory z řad studentů?

Po nekolika minutách branka na brnenském stadionu povoluje.Lukás Trnka

Pojďme si po fotbale něco vypít, ne se na něm vybít

Každý si občas rád zakřičí. Uvolňuje to stres, napětí a nepříjemné vnitřní pnutí v člověku. Někdo si chodí zakřičet do lesa, aby ho nikdo neslyšel, jiný zase řve o půl třetí ráno na ulici, aby ho slyšeli všichni. Někdo to nepotřebuje vůbec, druhému to zase může být málo, a tak si musí do něčeho bouchnout, s něčím třísknout, něco rozmlátit a zničit. K těm patří i lidé, kteří chodí na fotbal. Tam se zapojí do uniformního stáda, berou si s sebou železné tyče, nože, boxery a kazí druhým neděli.

Na tom, aby tito idioti zmizeli ze stadionů, by měly mít hlavní zájem fotbalové kluby. A proto by odpovědnost za ty ubožáky, kteří se na stadionech tak primitivně realizují, měla ležet právě na klubech. Neznamená to ale, že by policie neměla konat svou povinnost a chránit zdraví, životy a majetek občanů. Langerova novela policii v žádném případě přístup na stadiony nezakazuje. Jen by větší díl zodpovědnosti měl připadnout fotbalovým klubům. To, že se teď v Brně pořadatelům nepovedlo zklidnit bouřící dav, je jistě chybou, ale může být i zdrojem ponaučení. Trochu cynicky to lze glosovat tak, že si v tom pořadatelská služba namočila nos. Podobně jako se v tom namočí nos štěněti, když udělá, co dělat nemá.

Teď už se kluby snad opravdu přesvědčily, že nechtějí na stadionech tyto nevybouřené typy lidí, kteří nedokážou ukrotit své animální pudy. Tak pro to mohou začít něco efektivně dělat. Registry problémových jedinců, kamerový systém, bezpečností rámy u vstupů, dlouhé zákazy vstupu na fotbalové stadiony pro ty, kteří tam nechodí fandit atd. Úpravy na stadionech jsou jistě nákladné, ale troufám si tvrdit, že ve srovnání s předváděnou hrou je český fotbal finančně předimenzovaný. Takže peníze snad jsou. Český fotbal je sice malý rybníček, ale kapříků v něm plave docela dost.

Michal Filípek

Beztrestný život fotbalového chuligána

Chcete si vybít své destruktivní pudy? Kupte si lístek na fotbal a zmlaťte pár hochů s nápisem security na vestě!

Taková by mohla být reklama na novelizaci zákona ministra Langera, která od nového roku stáhla policisty z fotbalových stadionů. Praxe se však projevila až minulou neděli, v Brně. Situace byla nezvladatelná, a tak zasáhla policie, která "fanoušky" zahnala zpět do místa pro hosty. Podle nových zákonů je vše v pořádku. Jenže co těch pár minut, než se na stadion dostali policisté? Nejenže bylo zbito deset lidí, kteří hlídali bezpečnost zápasu, ale ohroženo mohlo být i zdraví obyčejných diváků. Stačil jeden přesně mířený dělobuch či vyrvaná sedačka. Stejný den házeli při zápase Olomouce se Spartou pražští rowdies ze svého kotle dokonce i umyvadla. Takový zásah už by mohl sakra bolet…

Poškozeni novelizací tak nejsou jen fotbalové kluby, které musí zásah policie zaplatit, ale i slušní fanoušci, kteří se na fotbale mohou bát o svůj život. Co zmůže služba security, která proti těmto primitivům nesmí použít fyzické násilí? Z útoku na ni navíc nevyplývá žádná větší sankce, neboť security není policie, tedy veřejný činitel. Čeho se tedy mohou hooligans při svých bitkách přímo na stadionu obávat? Ničeho. Kamerového systému, který není dokonalý a na některých stadionech stále chybí? Obvinění? Za brněnský exces bylo například obviněno pět osob. Připadalo vám, že by na záběrech ze stadionu pobíhalo jen pět osob, které se chovaly jako urvané ze řetězu?

Například na loňské běsnění fanoušků Dynama Záhřeb dohlíželi policisté, jak v pasáži Myslbek skopali zahraničního turistu tak, že skončil v bezvědomí nemocnici. Nakonec bylo podáno jedno obvinění. Jedno Jediné. Vždyť je to k smíchu!

Legislativa, policie a pořadatel musí spolupracovat jako jeden celek, pokud chce vymýtit chuligánství na stadionech. Musí zřídit dokonalé kamerové systémy a prohlídky, které přesně identifikují pachatele, jenž bude poté předán policii. Následovat musí trest, například doživotní zákaz vstupu na stadion. Jako v Anglii, kde toto vše hezky funguje.

Andrej Slivka

 

 

Autor: Stisk Studentský deník | čtvrtek 26.2.2009 8:00 | karma článku: 13,89 | přečteno: 1171x