Buďte mezinárodní, vzkazuje Klára Bažantová

V listopadu vzniklo v Brně nové občanské sdružení zabývající se lidskými právy. Jmenuje se Be International. „Studentům umožníme jet do zahraničí pomáhat," říká zakladatelka Klára Bažantová.

S kamarádkou Šárkou Duškovou letos v listopadu založila občanské sdružení Be International a stala se jeho prezidentkou. Studentka Bezpečnostních a strategických studií a Politologie Klára Bažantová už ve svých jednadvaceti letech navštívila Turecko, Gruzii, Ukrajinu a Rakousko. Své kontakty chce využít k vysílání studentů na zahraniční výměny. „Je až neskutečné, kolik máme možností, kam všude se dá takhle podívat," říká Bažantová.

 

Proč jste se rozhodly založit Be International?

Chtěly jsme dát mladým lidem možnost zapojit se do různých akcí spojených s lidskoprávní tematikou. To byl asi hlavní důvod, proč Be International vzniklo. Připadalo nám, že tady není dostatek možností a vůbec informací, jak se stát například dobrovolníkem a zapojit se do různých projektů.

 

Jak vás to vlastně napadlo?

S Šárkou Duškovou jsme se několikrát zapojily do různých mezinárodních projektů s názvem Mládež v akci, které financuje Evropská unie. Navíc jsme obě členkami různých nevládních organizací. Už máme určité zkušenosti a chceme je předat dalším lidem tady.

 

Jak složité je pro dvě studentky založit si vlastní občanské sdružení?

Je to poměrně jednoduché. Stačí mít stanovy a hlavní cíle. Zákon, který to upravuje je dost obecný. Občanské sdružení může mít každý, kdo respektuje demokracii, lidská práva, neprojevuje se rasisticky a podobně. My jsme od října společně formulovaly, co přesně chceme dělat. Pak jsme podaly žádost na ministerstvo vnitra a od 6. listopadu Be International oficiálně existuje.

 

Be International už uspořádalo první akci. Můžete přiblížit, čeho se týkala?

Byla to akce na podporu Gruzie. Snažily jsme se propojit ji s myšlenkou 17. listopadu a přiblížit tak situaci v té zemi. S několika dalšími kamarády jsme se vydali do ulic, oslovovali lidi a ptali se na jejich názor. Byly jsme se Šárkou překvapené, jaký měla akce ohlas, že se lidé o problém zajímali.

 

Kolik už má Be International členů?

Máme docela velkou podporu. Většinou jsou to naši spolužáci a další lidé z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Podle tématu našich akcí se zapojuje i veřejnost. Už teď s námi spolupracuje dost pomocníků, nábor členů však teprve plánujeme.

 

Co svým členům nabídnete?

Všechny naše aktivní členy, kteří budou chtít, bychom chtěly zapojit do programů a výměn Mládeže v akci. Chtěly bychom jim ukázat, že tady ty programy existují a umožňují vyjet do zahraničí a získat cenné zkušenosti.

 

Budete se věnovat i problémům v České republice, nebo jen těm zahraničním?

Chtěly bychom spolupracovat s českou Amnesty International. Máme dohodnuté schůzky s místními organizacemi, které se zabývají lidskoprávní tematikou. Zatím je to ale vše teprve v začátcích. Hlavně se teď budeme soustředit na zahraničí, kde už máme nějaké kontakty.

Spolupracujeme s arménskou organizací, se dvěma gruzínskými a jednou tureckou. Všechny známe právě z našich vlastních zahraničních výjezdů.

Lenka Bernátová

 

Autor: Stisk Studentský deník | neděle 13.12.2009 18:30 | karma článku: 8,42 | přečteno: 1585x