Brněnští studenti se učí, jak chápat smrt

Studenti sociální práce a sociální politiky se učí, jak nejvhodněji sdělit pacientovi nepříjemnou diagnózu. Užitečný kurz s názvem Thanatologie se vyučuje na brněnské Fakultě sociálních studií.

Brno – Kurz Thanatologie, který se věnuje smrti a umírání, si mohou volitelně zapsat budoucí sociální pracovníci studující na brněnské Fakultě sociálních studií. Za semestr si osvojí vědomosti, které jim mohou ulehčit přístup k tabuizovaným situacím, s nimiž se budou setkávat ať už při výkonu své profese, nebo při absolvování povinné praxe v sociálních zařízeních. „Vzhledem ke svému budoucímu povolání bych si ráda utřídila, jaká témata a otázky s sebou smrt a umírání nese. Zdravý člověk si je ani neuvědomuje,“ zdůvodnila zájem o předmět studentka Kateřina Trnková.

Odborné proniknutí do thanatologie může také studentům pomoci vyrovnat se lépe s osobními zkušenostmi s umíráním a smrtí. I to byl důvod, proč si Trnková kurz do rozvrhu zakomponovala. „Thanatologii jsem si zapsala hlavně proto, že jsem o tématu smrti a umírání sama několikrát uvažovala. V dnešní době je člověk neustále vystavován mediálnímu pojetí smrti, proto od kurzu očekávám, že na smrt získám i odlišný náhled,“ vysvětlila studentka.

Vhled do choulostivé problematiky nabízí přednášející Marie Přidalová. Na základě svých zkušeností z hospice v Rajhradě, kde pracovala jako sociální pracovnice, shrnula informace o paliativní péči a vhodných postupech při práci s dlouhodobě nemocnými do přednášek, které tvoří náplň kurzu. Kromě hodnot, kterých by se měli sociální pracovníci držet při kontaktu s umírajícími klienty a jejich blízkými, poskytuje studentům také rady, které mohou využít v osobním životě. Klade důraz například na to, aby rodiče své potomky seznamovali se smrtí postupně, třeba pomocí ukázky na koloběhu přírody. „Je to mnohem šetrnější a přirozenější způsob, než když rodiče smrt potlačují,“ uvedla Přidalová a dodala, že utajovat úmrtí člena rodiny, které u ostatních příbuzných vyvolává logické přílivy smutku, nemusí dítě chápat. Naopak si mylně může myslet, že rodiče pláčou, protože něco provedlo.

V kurzu Thanatologie je nahlíženo na proces umírání z různých hledisek. Přidalová jej vysvětluje jako specifickou sociální událost nebo jako příklad problému utrpení, tedy téma společné různým oborům pomáhajících profesí. Absolvent kurzu by měl mít přehled o alternativách péče o umírající, měl by se vyznat v základních problémech těchto pacientů a v možnostech podpůrné péče. Kromě schopnosti navrhnout odpovídající poradenský postup by kurz měl studentovi pomoci utřídit si postoj k vážným nemocem, vyrovnat se s vlastní smrtelností nebo se smrtí blízké osoby.

Veronika Faltová

Autor: Stisk Studentský deník | čtvrtek 22.4.2010 8:00 | karma článku: 5,71 | přečteno: 737x