Brněnští hasiči a záchranáři předvedli svoji obratnost

Požární cvičení jsou důležitou součástí tréninků všech členů záchranných složek. Hasiči i záchranáři města Brna si otestovali své schopnosti a připravenost k zásahu ve čtvrtek 25. září.

Je čtvrtek dopoledne, něco málo po jedenácté hodině. Po chodbách gymnázia se šíří hustý dým, vycházející z šaten v suterénu. V tu chvíli se ozývá hlášení o požáru, a žáci i učitelé co nejrychleji opouštějí budovu školy. Nastává panika, protože několik studentů chybí. Zřejmě uvízli v ohnivém pekle. Přesně tuto situaci trénovali ve čtvrtek brněnští hasiči a zdravotníci.

"Požární cvičení se odehrává každý rok. Snažíme se pokaždé zpracovat zadané téma krizové situace tak, aby se žáci i hasiči vžili do reálné situace a zdokonalili se v jejím zvládání," vysvětluje Stanislav Racek, velitel požární stanice a šéf cvičení, těsně před zahájením akce. 

Celkem čtyři jednotky hasičů se sjíždějí z celého Brna. Přijíždějí do několika minut. Z šaten se ozývá křik a volání o pomoc. Velitel zásahu v plynové masce vbíhá do sklepa, aby prověřil situaci. Za ním běží další hasiči. V několika málo vteřinách se jim podaří najít prvního zraněného žáka. Toho se okamžitě ujímají záchranáři. Má popálenou dlaň a nadýchal se kouře. V tom okamžiku požárníci přivádějí zraněnou studentku. Ta je v šoku a vykřikuje, že ve sklepě jsou další lidi. "Umřou, všichni umřou! Moji kamarádi, nenechejte je tam," ječí dívka a snaží se vrátit do budovy.

První odhad velitele zásahu ukazuje, že v šatně by mohlo být celkem asi deset lidí. Boj o záchranu pokračuje. Minuty ubíhají. Vážně popáleného studenta musejí hasiči vynést na nosítkách. Je v bezvědomí. Požárníci přivádějí další slečnu. Má krvácející ránu na hlavě. Upadá do šoku a má dýchací problémy. Zdravotníci jí okamžitě zafixují do stabilizované polohy a na ústa jí přikládají kyslíkovou masku. Další tři studenti jsou vyvedeni ze školy s respiračními problémy a lehkými popáleninami. Posledního zraněného žáka nesou hasiči na nosítkách. Zdravotníci kontrolují situaci a zajišťují převoz raněných do okolních nemocnic.

Denisa Macečková

Reportáž čtěte dál na munimedia.cz.

 

Autor: Stisk Studentský deník | sobota 27.9.2014 17:09 | karma článku: 4,80 | přečteno: 159x