Brněnské univerzity si připomenou významné listopadové události unikátní výstavou

Veřejnost může po téměř dvaceti letech na výstavě spatřit akademické „korunovační klenoty", insignie brněnských primátorů a další symboly města. Součástí expozice budou i besedy s přímými účastníky událostí listopadu 1989.

Brno – Lidé mohou poprvé po devatenácti letech zhlédnout akademické „korunovační klenoty“, mezi něž patří taláry, žezla a řetězy rektorů a děkanů. Brněnské vysoké školy si totiž připomenou události listopadu 1989 a 1939 výstavou Říkáme jí sametová revoluce. Zájemci mohou expozici navštívit od 13. listopadu v Dietrichsteinském paláci na brněnském Zelném trhu. V paláci budou rektorské a děkanské insignie vystaveny jeden týden.

Výstavu doplní i insignie brněnských primátorů, symboly a historické dokumenty Brna, Jihomoravského kraje a dalších institucí. „Jsem velmi ráda, že se podařilo výstavu téměř po dvaceti letech znovu zorganizovat a jsem o to radši, že to bude právě v tomto roce,“ řekla brněnská primátorka Markéta Vaňková. 

Součástí akce budou také besedy s přímými účastníky a osobnostmi listopadových událostí roku 1989 nebo veřejné čtení nazvané Sametové odkazy. Vstup na výstavu insignií je zdarma, další program je zpoplatněný. „Uvažuji, že se půjdu podívat na některou z besed, insignie mě až tak nezajímají,“ uvedl student Filip Jarolímek.

Akci pořádá Moravské zemské muzeum spolu se společností SNIP&CO a do její organizace se zapojilo šest brněnských univerzit. „O tuto výstavu jsme usilovali od loňského podzimu a jsme rádi, že se nám podařilo ji uspořádat,“ komentoval generální ředitel SNIP&CO Jiří Morávek.

Vstupní část expozice bude věnována třicátému výročí sametové revoluce a výročí osmdesáti let od uzavření vysokých škol v roce 1939. „Z pohledu rektora je opravdu významné, že se taková výstava pořádá,“ uvedl rektor Veterinární a farmaceutické univerzity Brno Alois Nečas.

 

Autor: Kateřina Hladíková

Autor: Stisk Studentský deník | sobota 9.11.2019 12:38 | karma článku: 12,32 | přečteno: 99x