Brněnské hodiny a jiné totemy

Tlupa lidoopů se probudila a něco bylo jinak. V tábořišti stál tajemný monolit. Smečka okolo něj začala poskakovat a předmět se stal jejich totemem, jehož vnitřní síla ji posunula na další stupeň poznání.

Téměř ilustrace Clarkova románu 2001: Vesmírná odysseaPetr Bittner

Tato parafráze na slavný scifi román Arthura C. Clarka se na okamžik stala realitou v samotném centru moravské metropole. Hodiny jsem poprvé spatřil krátce po desáté ráno, což jsem zjistil zejména podle mobilního telefonu. Několikametrový falus stojí uprostřed už tak nesymetrického náměstí, jeho vrchlík se pomalu otáčí a lidé okolo toho divadla celý den postávají. Ti, kterým to nedá, se pokouší prokouknout jeho tajemství některým z jeho otvorů. Když říkám tajemství, myslím tím tu hlavní záhadu brněnských hodin, tedy momentální čas. To jsou ale hlupáci, oni si snad myslí, že jim ten krám něco snese!... jenže ten krám opravdu snáší duhové kuličky. Každý den v jedenáct hodin vypadne z mramorového monstra středně velká duhovka a zlepší celému Brnu náladu. Prochází-li někdo zrovna v tu chvíli okolo, může si být jist, že je přesně jedenáct hodin.

Brněnský orloj připomíná penis. To není moje úchylka nebo snad komplex, to nesouvisí s vychováním ani s ničím podobným, to je prostě freudovský fakt. Jak jinak byste vysvětlili, že na největší internetové sociální síti se na dvacet tisíc lidí z celé země chystá navléct společně na hodiny gigantický prezervativ. „Staňte se součástí monstrózního projektu a vstupte do dějin!“, hlásá titulek jedné z facebookových grup. Ano. Navléci v nestřežený okamžik na brněnské hodiny ochranu obřích rozměrů, to je jistě cesta k zasloužené slávě. Musím se však pozastavit nad několika fakty ohledně samotné realizace. Tento rozvášněný dav by měl celou akci zvážit minimálně z hlediska navlékání. Tým organizátorů zřejmě při plánování této recese nepomyslel na otáčivý vrchlík. Patrně by tak před zraky všech došlo k největšímu a zároveň nejveřejnějšímu „prasknutí“ v dějinách a ze symbolu boje proti AIDS by se rázem stal symbol neplánovaného těhotenství.

Nová dominanta hlavního brněnského náměstí tedy umí spoustu vylomenin. Hypnotizuje kolemjdoucí a nutí je okolo sebe skotačit jako děti u rozbitého hydrantu, chystá se pod několikacentimetrovou vrstvou latexu demonstrativně bojovat proti AIDS v monstrózním kondomu, z jeho lůna dokonce každý den vypadne šesticentimetrová skleněnka! Že však stále nevíte, kolik je hodin? Nevadí! Naštěstí jde právě okolo sám stvořitel, architekt projektu, sochař Oldřich Rujbr! „Pane sochaři, prosím vás, kolik je hodin?“. „Přesně půl jedenácté, půl jedné nebo půl dvanácté.“ Uf, ještě že ta sranda stála jenom dvanáct milionů.

Petr Bittner

 

Další postřehy a názory na nový brněnský orloj naleznete se spoustou jiných zajímavých článků na  stránkách www.munimedia.cz

Autor: Stisk Studentský deník | čtvrtek 30.9.2010 22:52 | karma článku: 24,60 | přečteno: 4019x