Brněnská Kometa prolétla základní částí

Kometa se dostala do extraligy, slavila úspěchy a těžce nesla porážky. Trenéři se střídali, jak na běžícím páse. Jak jsou na tom teď? Připravili jsme bilanci brněnského hokejového klubu.

Tým vracející se do extraligy nezačal sezónu vůbec dobře. Zachránilo ho až pravidlo „do třetice všeho dobrého“ a třetí hlavní trenér vedl hráče k úspěšnější bilanci.

Brněnská Kometa byla velice dlouho českým prvoligovým mužstvem s touhou vrátit se do extraligy. V loňském finále play-off první ligy se jim to nepodařilo a Brno prohrálo s Ústím nad Labem. Majitel klubu však neváhal, domluvil se s finančně vyčerpaným Znojmem a koupil od něj licenci na extraligu. Vítězní Ústečtí po neúspěšné baráži zůstali v první lize, Brněnští se stali extraligovými hráči. Tak by se dal shrnout „postup“ Brna do nejvyšší české hokejové soutěže.

Největší posilou se stal Jiří Dopita. Ale ani on nedokázal mužstvo dostat z děsivé série proher, kterou Brno odstartovalo sezónu. Hned po prvních čtyřech nepovedených zápasech se vyměnil hlavní trenér Vladimír Kýhos.  Jako kdyby chtěl hokejový bůh potrestat Kometu za koupený postup. Nový trenér Pavel Pazourek vydržel v týmu o něco déle. Šest vyhraných zápasů z třiadvaceti však nedokázalo uspokojit vedení klubu a i on odešel. Nastoupil v pořadí třetí trenér Vladimír Jeřábek, který si přinesl zkušenosti i z extraligových týmů. Asistenta mu přišel dělat bývalý hokejista Ladislav Lubina. Kometa se probudila a začala vyhrávat. Mezi novými posilami byl i zkušený útočník Tomáš Divíšek. Bilance týmu se otočila a postupně dohnala bodovou ztrátu na předposlední mužstvo. Po základní části skončila dvanáctá, tedy třetí od konce. Nové trenérské trio úkol splnilo, dostalo tým z nepříjemného posledního místa.

Kometa se však nevyhnula play-out, neboli boji o udržení. Tedy skupině čtyř posledních týmů, z nichž nejhorší si zahraje baráž s vítězem první hokejové ligy. Zatím si však brněnští vedou dobře a po prvních čtyřech zápasech jsou na prvním místě. V úterý vyjedou do Mladé Boleslavi, v pátek se doma utkají s karlovarskými.

Druhá polovina sezóny, vedená novým triem trenérů ukázala, že Kometa je rovnocenným soupeřem ostatním extraligovým týmům. Velkou zásluhu na jejich vítězstvích mají nepochybně i fanoušci, kteří patří k těm nejlepším a nejpočetnějším v Česku.

 

Josef Káles

Autor: Stisk Studentský deník | pondělí 15.3.2010 19:52 | karma článku: 4,33 | přečteno: 348x