Bojovníci za práva zvířat se nechali veřejně ocejchovat na náměstí Svobody

Číslo 269 si do kůže nechalo vypálit deset aktivistů v pátek odpoledne. Chtěli tak upozornit na týrání zvířat.  

Brno – Akci Respect life, která měla upozornit na týrání zvířat, uspořádali včera na brněnském náměstí Svobody aktivisté z hnutí 269 life. Deset dobrovolníků se nechalo ocejchovat žhavým železem, podobně jako je označován dobytek na farmách. Chtěli tím ukázat jaká bolest je způsobovaná zvířatům, aniž by se nad tím kdokoliv pozastavil.

Hnutí 269 life pochází původně z Izraele, odkud se rozšířilo do celého světa. „Vzniklo z jedné spontánní akce, kdy si aktivisté nechali číslo vypálit veřejně na ulici. Stalo se z toho celosvětové hnutí 269. První vypalování u nás bylo před dvěma lety v červnu v Praze," vysvětlila mluvčí hnutí Marcela Burketová. Cílem je podle ní oslovit veřejnost, aby si uvědomila, že zvířata jsou cítící bytosti, které vnímají bolest, lásku a mají podobné city jako my.

Celkem deset dobrovolníků, kteří si nechali číslo do kůže vypálit, se hlásilo hlavně přes sociální síť Facebook. „Souhlasím s filosofii 269, která odmítá ponížení živých, cítících bytostí na položky ve výrobě. Už několik let podporuji tuto kampaň, která usiluje o osvobození zvířat,“ řekla Anna Kupcová, jedna z aktivistek, která cejchování podstoupila na vlastní kůži.

Událost sledovalo asi sto padesát přihlížejících. Většina z nich s aktivisty sympatizovala. „Je to blbost, co dělají, ale souhlasím s nimi," podotkl jeden z diváků Jaroslav Pšenica. Našli se ale i tací, kteří nesouhlasili. „Já bych nahej po městě kvůli praseti nešel," poznamenal jeden z kolemjdoucích, který nechtěl prozradit své jméno.

Autor: Tomáš Fišer

Autor: Stisk Studentský deník | sobota 16.5.2015 17:00 | karma článku: 8,26 | přečteno: 321x