Au-pair si nevydělá

Semestr a zkouškové bývají náročné nejen energeticky, ale také finančně. Nejeden student proto na jejich konci zapláče nad zůstatkem na svém účtu a začne hledat letní brigádu. Prázdninovým zaměstnáním zase přijde člověk o možnost poznat kus světa. Ti, kteří nežádají velké finanční zisky a netrpí panickou hrůzu z dětí (včetně těch cizích), mohou vyrazit do zahraničí jako au-pair. 

Hlídání cizích ratolestí v jiných zemích Evropy je především nedocenitelná zkušenost. Bydlení v rodině a každodenní kontakt s cizí kulturou dá totiž mnohem více než sledování místního života z hotelové pláže.

Své o tom ví i studentka Filozofické fakulty Masarykovy univerzity Petra Stonawská, která si poprvé vyzkoušela práci au-pair v létě po maturitě. „Vybrala jsem si Španělsko, ačkoliv mě mnoho lidí varovalo, že kvůli vysoké nezaměstnanosti tam práci neseženu,“ vzpomíná na počátky své brigády Stonawská. A protože nechtěla platit agentuře za zprostředkování práce, rozhodla se vycestovat na vlastní pěst. „Existuje několik webů, které vytvářejí prostor pro setkávání rodin a zájemců o tuto práci. Vytvořila jsem si profil na jednom z nich a čekala, jestli dostanu odpověď,“ popisuje studentka. Brzy se jí ozvala rodina z Madridu, u které nakonec strávila tři letní měsíce.

Práce se jí zalíbila natolik, že se další rok vypravila do španělské Galicie. „K rodině jsem se tentokrát dostala přes kamarádku, která u nich byla o rok dříve. Místo tří dětí jsem měla na starost jenom jednu holčičku, ale nemůžu říct, že by to byl rozdíl,“ dodává Stonawská.  

Nicole Dostálová, která na Masarykově univerzitě studuje španělštinu, spojila všechny přínosy této práce s možností věnovat se svému oboru. „Nikdy dřív jsem ve Španělsku nebyla a práce au-pair mi přišla jako dobrá možnost používat aktivně jazyk,“ vysvětluje Dostálová, která původně chtěla sbírat ovoce na některé ze španělských farem. Tam by ale mezi cizinci mluvila především anglicky. „Rodinu jsem si našla sama přes internet. O hledání práce přes agenturu jsem nepřemýšlela,“ uzavírá Dostálová.

Agentura může pomoci

Tento způsob vycestování může přinášet určitá rizika, jak upozorňuje majitelka brněnské zprostředkovatelské agentury Yvona Vítková. „Ne vždy mají rodiny inzerující na internetových portálech čisté úmysly a jsou ochotné dodržovat podmínky dané mezinárodními smlouvami,“ vysvětluje Vítková. Kromě zprostředkování práce má agentura na starosti i řešení případných problémů, které mohou v zahraniční vzniknout.

Nejvíce preferované evropské země jsou podle Vítkové Velká Británie a Irsko, klienti ale žádají také Rakousko nebo Francii. „Za největší přínos pro mladé lidi považuji prohloubení znalosti cizího jazyka a setkání s novými lidmi. Také se naučí žít sami za sebe a poznají život v cizí zemi. Pro jejich budoucnost je to neocenitelné,“ uzavírá Vítková. Finanční odměna u této práce skutečně nepatří mezi hlavní lákadla. Třeba ve Španělsku se průměrná týdenní mzda pohybuje mezi šedesáti a osmdesáti eury.

Martina Pavelková

Autor: Stisk Studentský deník | pátek 28.11.2014 21:18 | karma článku: 8,49 | přečteno: 729x