Anketa: Vařit se nám nechce, vyšší ceny v menzách překousneme

Nejdražší pizza v Nostře za pětačtyřicet korun a kuřecí řízek v Academic restaurant za tři pětky jsou od tohoto týdne minulostí. Důvod? Stát už studentům nebude na stravování přispívat tolik jako doposud.

Studentum nekazi chut k jidlu ani vyssi ceny.FOTO: Eliska Rakova

Brno – V jídelníčcích menz Masarykovy univerzity nalezneme od prvního března celkem tři cenové kategorie. Pro studenty, zaměstnance a cizí strávníky. V oznámení, které od poloviny února visí na internetových stránkách Správy kolejí a menz Masarykovy univerzity (SKM MU) stojí, že k růstu studentských cen jídel vedly dva důvody. Bylo to jednak zvýšení DPH za poskytované stravovací služby a jednak fakt, že ministerstvo školství snížilo své dotace na výrobu studentských porcí o deset procent. Dotace ze strany fakult na stravování zaměstnanců naopak vzrostly.

„Úpravy cen jídel  kopírují pouze vlivy státu a univerzitní ceny jídel zůstávají i nadále konkurenceschopné,“ píše v oznámení ředitel SKM MU Zdeněk Čížek.

Co na zdražení v menzách říkají studenti? Postřehli vůbec nějaké změny?

Petr Miroš, 22 let, student Fakulty sociálních studií

V menze se stravuji poměrně často, nejméně osmkrát týdně tam určitě zajdu. Cenovou relaci moc nevnímám, což je asi způsobeno systémem nákupu na ISIC. Musím ale podotknout, že včera jsem si zde poprvé dal kompletní jídlo včetně polévky, salátu a dezertu a celková cena přesáhla sto korun. Zvažuji, zda radši nezačnu chodit do obyčejných restaurací na meníčka. Vždyť tam za celý oběd se vším všudy dám kolem sedmdesáti korun a je toho dvakrát tolik.

Tereza Součková, 24 let, studentka Pedagogické fakulty

Bydlím sama, takže do menzy chodím především proto, abych si nemusela vařit. Zhruba třikrát až čtyřikrát během týdne na oběd a často i na večeři, když mi to zrovna vychází. Že se zdražovalo a zaměstnanci budou mít jídla levnější než studenti? Tak to je drsné, ne? Každopádně se mi to pořád vyplatí. Hlavně mám jistotu alespoň jednoho teplého jídla denně a nemusím nad tím přemýšlet.

Anna Svobodová, 23 let, studentka Pedagogické fakulty

Ano, všimla jsem si, že v jídelníčcích jsou teď ceny pro zaměstnance zvlášť. Myslím si ale, že i přes zvýšení cen je chození do menzy levnější, než kdybych si měla připravovat jídlo sama doma. Přiznám se, že vařit moc neumím a vymýšlet pořád, co vařit, mě nebaví. Do menzy tedy chodím tak třikrát týdně.

Aneta Prná, 19 let, studentka Právnické fakulty

V menze jím dvakrát až třikrát týdně, když se mi zrovna nechce vařit nebo na přípravu jídla nemám čas. O zdražení vím z aktualit na internetových stránkách SKM, protože se tam občas dívám na jídelníčky. Osobně jsem toho názoru, že pokud stát potřebuje šetřit, nemuseli by to odnášet studenti. Naštěstí zdražení není až tak výrazné, abych kvůli tomu do menzy chodit přestala.

Libor Hlaváč, 25 let, student Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií na Vysokém učení technickém

Do Academic restaurant teď chodím prakticky každý den, přestože jsem z jiné univerzity. Ekonomicky je pro mě rozhodně lepší stravovat se v menze a sem to mám blízko. Ve srovnání s běžnými cenami u nás na VUT mi však zdejší ceny přišly vyšší už před zdražením. Momentálně mám práci, ale kdybych jenom studoval, asi bych víc přemýšlel, jestli by se nedalo ušetřit. Určitě bych zvažoval další varianty. Pamatuji se, že když se před lety mělo zdražovat u nás v menze, studenti proti tomu dokonce protestovali a řešilo se to i s rektorem.

Eliška Raková

Autor: Stisk Studentský deník | čtvrtek 4.3.2010 16:24 | karma článku: 5,09 | přečteno: 530x