Anketa: Eboly se nebojíme, shodují se lidé z Brna a okolí

Epidemie eboly zabila v Africe více než čtyři tisíce lidí, dvojnásobný počet nakažených s ebolou bojuje. Evropské země zavedly na svých letištích bezpečnostní opatření, aby zamezily rozšíření viru do Evropy.

Brno – Odborníci nejsou v názorech na riziko propuknutí epidemie eboly v tuzemsku jednotní. Pro některé není vysoké a doporučují lidem zachovat klid, jiní by nejraději uzavřeli letiště pro všechny cestující ze zasažených oblastí. Lidé z okolí Brna v anketě odpovídali, zda zprávy o epidemii sledují a jestli cítí ohroženost ebolou, případně jak dostatečná se jim zdají preventivní opatření.

 


 

Jiří Blaha, 20 let, student, Brno

Sleduju situaci, ale ohrožení ebolou necítím. Není rozšířená po Evropě, takže myslím, že se tady v Brně nemáme čeho bát. Vzdušný prostor bych nad zasaženými zeměmi neuzavíral, kontroly na letištích už jsou zavedené, což je podle mě dostačující.

    


 

Eva Huláková, 73 let, důchodkyně, Brno

O takové věci se nezajímám. Každý národ si žije podle svého a co se v těch zemích děje, to není naše záležitost. Dostat se sem ebola může, možné je vše, ale nebojím se toho. Příroda si to zařídí podle sebe. Pokud se někdo bojí, ať prosadí, aby sem lidé z těch zemí necestovali.

    

 

Jan Živný, 25 let, IT technik, Sentice

Ohrožení ebolou necítím, protože mi připadá hodně vzdálená, daleko. Je ale pravda, že bych byl klidnější, kdyby se nad zasaženými zeměmi uzavřel vzdušný prostor.

    

 

Jana Okániková, 52 let, květinářka, Brno

Zprávy o ebole sleduju, ale necítím se ohrožená, je to daleko. Nevnímám to jako riziko pro nás v České republice. Kontroly jsou, myslím, dostatečné. Já sama nelétám, takže je mi to celkem fuk.

  

   

Ivan Kotouček, 48 let, pouliční umělec, Brno

Zprávy o epidemii samozřejmě sleduju. Myslím, že riziko jejího rozšíření je všude na světě. Nic se pro zastavení eboly nedělá, vypadá to, jako by svět chtěl, aby nás bylo o něco míň. V zasažených státech to nechali rozbujet a ani u nás mi prevence nepřipadá dostatečná. Když jsem byl dítě, pamatuju očkování například proti černému kašli, který se dnes zase objevuje. Tenkrát byla prevence důkladnější.

   


 

Lucie Petrová, 20 let, studentka, Boskovice

Moc to nesleduju, abych pravdu řekla. Nemyslím si, že jde o velké nebezpečí, protože tady podle mě nejsou vhodné podmínky pro rozšíření eboly. Ale opatrnosti není nikdy dost, takže bych každého, kdo ze zasažených zemí přicestuje, povinně poslala na zdravotní vyšetření.

    


 

Přemysl Svoboda, 38 let, majitel obchodu, Brno

Zprávy o epidemii sleduju okrajově. Nemám z eboly strach. Jednou přijde něco, co nás zlikviduje, ale ebola to nebude. Letadla by měla do zasažených zemí a zpět létat pouze se zdravotníky a léky, jinak se epidemie nezastaví. Kontroly na letištích by měly být důkladnější.

   

 

Filip Živný

 Více si můžete přečíst také na www.munimedia.cz

Autor: Stisk Studentský deník | pátek 24.10.2014 15:39 | karma článku: 15,40 | přečteno: 296x