Ani studentské jídlo není jen o ceně

Co si dneska dáš, Alenko? Salátek nechceš? I takto se dá nabízet jídlo v menze. Bufet na lékařské fakultě se díky tomu stal velmi oblíbeným. Jinde si studenti občas připadají jako za trest.

Brno – Častým místem, kde se stravuje většina vysokoškoláků, jsou studentské menzy. Oproti obědům v restauraci mají nespornou výhodu – student za jídlo zaplatí méně něž polovinu ceny, kterou by dal za polední menu jinde. Ve srovnání s vařením doma zase ušetří čas. Zatímco některé menzy studenty uvítají v hezkých prostorách s příjemnou obsluhou, jinde si strávník připadá, že kuchařky vyloženě otravuje. Celkem se studenti mají možnost najíst ve čtrnácti menzách a bufetech Masarykovy univerzity. Nejoblíbenější se podle oslovených studentů zdá být malý bufet na lékařské fakultě. Ten má dokonce svou vlastní skupinu na Facebooku, která čítá více než 350 fanoušků. Oblíbenost bufetu zajišťuje výjimečně milá obsluha, která studenty oslovuje křestními jmény. „Nabídka obědů oproti ostatním menzám není velká, ale ten osobní přístup to naprosto vyvažuje. Navíc v minutkách nabízí dvě vegetariánská jídla, což není tak časté,“ vyjmenovává klady bufetu student Ondrej Lunter. 

Dalším místem s dobrou pověstí je právnická fakulta. Oblíbený je hlavně tamní bufet pro akademické pracovníky, kam se můžou jít studenti najíst každý den od půl druhé. Menza je vyhlášená hned několika druhy minutek, které kuchaři připravují teprve po objednání. „Sice se na jídlo čeká delší dobu než jinde, ale za to je vždycky čerstvé,“ okomentovala bufet studentka Denisa Slašťanová. Kromě toho bufet nabízí hned několik druhů zákusků a oproti velkým menzám i příjemné prostředí. Kriticky se naopak mnozí studenti vyjadřují o menze v budově rektorátu. Nejčastější výtky padají na minutky, které menzy vaří, když vydají všechny objednané obědy. Zatímco na právnické fakultě si člověk může vybrat třeba i z osmi smažených jídel, v budově rektorátu nabízí každý den to stejné – smažený vepřový řízek a  smažený sýr. K tomu v nabídce občas bývá kuřecí steak nebo kuřecí stehno. Nejnovější mezi menzami je Academic restaurant, která byla otevřena v září v areálu Campus square. Oproti ostatním studentským stravovacím zařízením se může chlubit velmi moderním a příjemným interiérem, který si v ničem nezadá ani s restauracemi. Kromě velké nabídky minutek a jídel na objednávku kuchaři připravují i patnáct druhů pizz. A nebojí se ani nezvyklých jídel – na jídelníčku bývá i steak z klokana či žabí stehýnka. Ve všední dny má menza otevřeno do osmi hodin večer, o víkendu zavírá o dvě hodiny dřív.

Za jídlo studenti průměrně zaplatí zhruba od dvaceti do pětačtyřiceti korun. Strávníci přitom hradí pouze suroviny, ze kterých je jídlo uvařeno. Práce kuchařů a ostatních pracovníků, spotřebovanou energii a daň zaplatí státní dotace. „Ta však celou částku nepokryje, na zbytek si menzy vydělávají doplňkovým prodejem a cateringem,“ upřesnil Petr Doležal ze stravovací komise. Ta má mimo jiné za úkol zlepšovat kvalitu jednotlivých menz i jídel a reagovat na postřehy hostů. Málokterý student o ní však ví. Stravovací komise se schází třikrát ročně. Momentálně v ní za studenty zasedají Tomáš Pruša, Tamara Váhalová a Petr Doležal. Na ně se může obrátit každý, kdo má pocit, že má k tematice studentského stravování nějaký důležitý poznatek. Jedním z častých požadavků, které ze stran studentů zaznívají, je, aby dotace nedostávaly menzy, ale přímo studenti. Každý vysokoškolák by tak dostal například stravenky, které by mohl utratit, kde by chtěl – například v menze, pokud by byl s její kvalitou spokojen. Podle Petra Doležala je tento požadavek nereálný. „Bylo by to určitě fajn, ale za současných podmínek je to nerealizovatelné. Muselo by dojít k razantní změně systému dotací a hlavně by se do systému muselo nalít obrovské množství dalších peněz, neboť do menzy každý nechodí, ale stravenku by asi každý chtěl,“ vysvětlil.  Barbora Rácová

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stisk Studentský deník | úterý 10.11.2009 13:08 | karma článku: 17,51 | přečteno: 4217x